Stare de urgență decretată în Peru

de Cuget Liber Miercuri, 30 Mai 2012 452
Guvernul peruan a decretat stare de urgență în sud-estul țării, după ciocniri violente între forțele de ordine și manifestanți, soldate cu doi morți și mai mulți răniți, în cea de-a opta zi a protestelor împotriva grupului minier elvețian Xstrata, acuzat că poluează cursurile de apă din vecinătatea unei exploatări de cupru, relatează AFP.
"Guvernul a declarat stare de urgență în provincia Espinar, în regiunea Cuzco, pentru a apăra securitatea populației și libera circulație în această zonă, în fața violențelor manifestanților, care au făcut doi morți și au condus la sechestrarea unui procuror", eliberat în cursul nopții, a declarat premierul Oscar Valdes, într-o conferință de presă, la sediul guvernului.
Decretul suspendă pentru 30 de zile drepturile constituționale privind libertățile și securitatea cetățenilor, precum și libera circulație pe acest teritoriu.
Oscar Valdes a chemat populația din Espinar să înceteze actele de violență pentru a începe dialogul cu guvernul.
Conform Ministerului de Interne, manifestațiile au provocat moartea a doi civili și rănirea a 50 de persoane, printre care 30 de polițiști. Ciocnirile au intervenit când forțele de ordine au început să disperseze sutele de manifestanți care blocau șoseaua ce leagă capitala regiunii, Cuzco, de mina de cupru. Poliția a făcut uz de gaze lacrimogene.
Mișcarea de protest a început la 21 mai, după ce autoritățile regionale din Espinar au acuzat Xstrata de poluarea chimică a două râuri situate în apropierea minei Tintaya.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei