Turcia promite să se conformeze legii în aplicarea acordului cu UE privind migranții

de Cuget Liber Vineri, 11 Martie 2016 79
Turcia elaborează unele măsuri pentru a-și îndeplini atribuțiile ce-i revin în baza unui potențial acord cu Uniunea Europeană, în valoare de 6 miliarde de euro, pentru a-i reprimi pe migranții ilegali din Europa și va implica Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a exista siguranța că se conformează dreptului internațional, au indicat vineri oficiali turci, potrivit Agerpres.ro.

Ankara a convenit luni cu Uniunea Europeană un proiect de acord ce prevede returnarea în Turcia a migranților ilegali în schimbul unor fonduri mai mari din partea Uniunii Europene, anularea cât mai repede a obligativității vizelor pentru cetățenii turci, precum și accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, negocieri ce stagnează de mult timp.
Lideri europeni și turci speră că acordul îi va descuraja pe migranții ilegali și va destructura rețelele de traficanți de persoane. Dar detaliile juridice sunt încă în stadiul de lucru, înainte de summitul UE de săptămâna viitoare, și multe guverne sunt sceptice în continuare. Un important oficial al ONU din domeniul drepturilor omului afirma joi că aceasta ar putea însemna ''expulzări colective arbitrare și ilegale''.
Un înalt oficial al guvernului turc implicat în negocieri a afirmat că Turcia se va conforma dreptului internațional și că va fi implicat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). ''UNHCR nu va fi exclus, desigur, de la nici o acțiune dintre Turcia și UE. UNHCR va lua parte la elaborare și implementare'', a afirmat oficialul, refuzând să-și dezvăluie identitatea, deoarece acordul UE-Turcia nu a fost încă finalizat.
O dificultate deosebită pentru juriștii UE care încearcă să finalizeze pachetul de măsuri până la summitul din 17-18 martie este dacă Turcia reprezintă o țară ''sigură'' pentru returnarea migranților ilegali. O definiție a UE privind un astfel de stat se referă la Convenția de la Geneva privind Refugiații, pe care Turcia nu o îndeplinește în totalitate.
''Mulți spun că Turcia nu este o țară terță sigură. Acesta este un subiect la care trebuie să se lucreze și să se discute mai mult'', a declarat Metin Corabatir, fost purtător de cuvânt al UNHCR care conduce acum Centrul de cercetări privind azilul și migrația, un think-tank turc.
Turcia procedează de altfel la elaborarea rapidă a legislației în încercarea de a exista siguranța că acordul poate fi aplicat. Ankara a anunțat deja că este gata să semneze acorduri de readmisie cu 14 țări, inclusiv cu Afganistan, demers ce-i va permite să-i preia mai repede pe migranții respinși de către UE. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei