James Joyce spune povești frumoase copiilor

de Simona ANGHEL Marţi, 14 Februarie 2012 229
Povestea "The Cats of Copenhagen" a fost redactată într-o scrisoare adresată de Joyce unui nepot al său, în 1936, fiind "sora geamănă" a poveștii deja publicate "The Cat and the Devil", informează bbc.co.uk.
Povestea vorbește despre o Copenhagă unde lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.
Scrisoarea în care apare această poveste a fost donată Fundației Zurich James Joyce de Hans Jahnke, fratele vitreg al nepotului scriitorului, Stephen James Joyce.
Fundația a transmis într-un comunicat că a fost abordată de numeroși oameni de știință "serioși" pentru a pune la dispoziția acestora documentele pe care le deține, dar că nu a fost niciodată contactată de editura din Dublin. Fundația informează că nu știa de publicarea acestui volum, pentru care s-a folosit o copie a scrisorii scriitorului, că nu și-a dat acordul pentru publicare și că se disociază de acest eveniment.
De cealaltă parte, publisherul Ithys Press spune că operele lui Joyce au intrat deja în domeniul public, la 1 ianuarie 2012.
"Publicarea unui volum precum «The Cats of Copenhagen» este legală și validă și orice încercare de a bloca răspândirea liberă a acesteia este ilegală și imorală", au mai spus reprezentanții editurii.
Editura mai spune că acest volum nu constituie o "aventură comercială", ci un tribut adus unui James Joyce diferit - familist și bunic ce știe să spună povești frumoase.
Fundația a declarat, însă, pentru publicația The Guardian că, deși operele deja publicate ale lui Joyce au intrat în domeniul public, în Europa, la 1 ianuarie, nu este clar dacă lucrările nepublicate au același regim.
Volumul "The Cats of Copenhagen" a fost publicat în ediție limitată de 200 de copii ilustrate, cu un preț de la 300 la 1.200 de euro.
Scriitorul irlandez James Augustine Aloysius Joyce (2 februarie 1882 - 13 ianuarie 1941) este considerat unul dintre cei mai importanți autori ai secolului al XX-lea. Este celebru mai ales pentru romanele "Portretul artistului în tinerețe" (1916), "Ulise" (1922) și "Veghea lui Finnegan" (1939), dar și pentru nuvele, precum "Oameni din Dublin". 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei