UDTR a desfășurat, timp de o săptămână, un proiect educațional cu partenerii din Turcia

de Carmen MOCANU Miercuri, 08 Mai 2024 25948
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) a derulat în perioada 26 aprilie - 3 mai, un proiect educaţional în Republica Turcia care a cuprins vizite de documentare la instituţii de învăţământ preuniversitar şi universitar din Istanbul şi Bursa precum şi încheierea unor acorduri de colaborare cu instituţii similare din judeţul Constanţa.

Proiectul a fost organizat de Comisia de învăţământ a UDTR şi a reunit profesori universitari, inspectori şcolari, consilieri din cadrul Ministerului Educaţiei, directori de şcoli şi profesori de limba turcă maternă. La Istanbul, delegaţia de profesori universitari condusă de preşedinta Comisiei de învăţământ a UDTR, prof.dr. Vildan Bormambet, a fost primită de decanul Facultăţii de Litere a Universităţii Istanbul, prof. dr. Sevtap Ihsakoğlu Kadioğlu. 


În cadrul întâlnirii, au fost prezentate de ambele părţi oportunităţile oferite studenţilor de cele două instituţii de învăţământ şi s-a convenit colaborarea la nivel academic în cadrul proiectelor Erasmus, publicarea de articole ştiinţifice în revistele celor două universităţi, participarea la simpozionul internaţional „Polifonii culturale-limbă, cultură şi civilizaţie turcă în lume” şi la cursurile de vară organizate de Facultatea de Litere. 

Totodată, profesorii universitari din România au propus reînfiinţarea Lectoratului de Limba Română la Istanbul. Din delegaţie au făcut parte: decanul Facultăţii de Litere a UOC, conf.univ. dr. Alina Buzatu, conf.univ. dr. Veronica Nedelcu şi inspectorul şcolar dr. Ikbal Anefi. Delegaţia din România a mai vizitat Biblioteca Centrală Universitară din Istanbul şi Institutul Turc unde a fost primită de conducătorii celor două instituţii Sonay Tahmaz Kaleci, respectiv prof. Dr. Ayşe Zişan Furat. 


La întâlnirea avută cu preşedintele Bibliotecii Centrale Universitare din Istanbul, dna Sonay Tahmaz Kaleci, preşedinta Comisiei de învăţământ a UDTR, dr. Vildan Bormambet a menţionat faptul că în cadrul Sucursalei Constanţa funcţionează biblioteca ce poartă numele profesorului „Kemal Karpat” iar, în acest context s-a stabilit donarea unei colecții de cărți semnate de reputatul istoric de talie mondială, către Uniunea Democrată Turcă din România. 

Delegaţia de profesori a fost primită la Inspectoratul Şcolar din Istanbul de inspectorul şcolar general prof. dr. Murat Mücahit Yentür. În cadrul întrevederii, au fost puse în discuţie acordurile de înfrăţire dintre şcolile din România şi Turcia, dar şi realizarea unor cursuri de perfecţionare a profesorilor de limba turcă maternă cu sprijinul Inspectoratului Şcolar din Istanbul. Tot la Istanbul, directoarea Școlii Gimnaziale nr.39 „Nicolae Tonitza” din Constanța, prof. Iuliana Bara, a semnat un acord de înfrățire a celor două instituții de învățământ împreună cu directoarea Școlii Gimnaziale „Güntekin”, prof. Nuri Reșat.

Tot în cadrul aceluiași proiect educațional, la Bursa a fost încheiat un acord de înfrățire între Liceul „Ioan Cotovu” din Hârșova și Școala Gimnazială „Meral Muammer”, semnat de directorii Elena Manea și Engin Yazar. De asemenea, directorul Școlii Gimnaziale nr.8 din Constanța, dl. Cosmin Petrișor Badea, a semnat un Acord de înfrățire cu Școala Gimnazială „Meral Muammer Agim”. 


Tot la Bursa, directoarele Școlii Gimnaziale nr. 1 din Valu lui Traian, prof. Ortansa Stîngă și prof. Violeta Bodiu, împreună cu prof. Vildan Üstündağ au efectuat activități educaționale cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Nilüfer Șehitleri” . Proiectul educațional a fost coodonat de președinta Comisiei de învățământ, prof. dr. Vildan Bormambet. Întreaga delegaţie de profesori din România a fost condusă de preşedintele UDTR, ing. Fedbi Osman.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei