Peste 100 de mâncăruri tradiționale turcești, expuse la Festivalul de artă culinară de la Fântâna Mare

de Adina BOCAI Luni, 29 Octombrie 2007 2781
Mai bine de 200 de gospodine turcoaice și-au demonstrat măiestria culinară, sâmbătă, la Fântâna Mare la "Festivalul de artă culinară turcească". Juriul a degustat peste 100 de feluri de mâncăruri tradiționale turcești, care mai de care mai apetisante și, cu toate că doar câteva bucate au fost premiate, la finalul competiției nu a mai rămas nimic din bunătățile expuse. Pentru al doilea an consecutiv, turcii, mai exact femeile de etnie turcă din România, și-au pus în valoarea măiestria într-ale bucătăriei în cadrul unui festival de artă culinară. Dacă anul trecut acesta a fost organizat la Tulcea, anul acesta, comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a ales ca loc de prezentare a celor mai delicioase mâncăruri turcești satul Fântâna Mare. Alegerea nu a fost întâmplătoare, ci s-a datorat faptului că localitatea, aparținătoare de comuna constănțeană Independența, este locuită în totalitate de etnici turci. Astfel, sâmbătă, la Fântâna Mare, sau Bașpînar, așa cum se numește localitatea în limba turcă, s-au adunat peste 200 de etnici turci de la filialele UDTR din București, Constanța, Tulcea, Mangalia, Hârșova, Cobadin, Babadag, Isaccea, Măcin, Medgidia, Techirghiol, Cumpăna și, bineînțeles, din Fântâna Mare. Peste 100 de feluri de mâncăruri tradiționale au fost expuse și au fost gustate, rând pe rând, de membrii juriului. Printre cei cărora le-au revenit dificila misiune de a departaja la sutime delicioasele preparate cu specific turcesc s-au numărat Derya Agca, primarul comunei Independența, Cristea Gâscan, și deputatul UDTR, Iusein Ibram. Și, cu toate că doar câteva au fost declarate oficial câștigătoare, toate bucatele turcești expuse sâmbătă la Fântâna Mare au fost delicioase. Cel puțin așa au declarat, la final, membrii juriului care și-au și trădat cu această ocazie, fiecare în parte, slăbiciunile culinare. Au fost preparate special pentru această competiție de la plăcintele tradiționale, baclavale, alviță și bragă la sarmale și "Imam Bayldî" (o mâncare despre care se spune că este atât de bună că, odată, un imam a mâncat până a leșinat, motiv pentru care mâncarea se numește "A leșinat imamul"). De altfel, preparatul "Imam Bayldi" și-a și adjudecat locul întâi pe podium. Toate mâncărurile au fost pregătite în casă, de gospodinele turcoaice care și-au pus în valoare măiestria și iscusința în arta culinară. Competiția, destul de strânsă, a confirmat, încă o dată, că preparatele din bucătăria turcească sunt printre cele mai gustoase, și a demonstrat că tradițiile într-ale gastronomiei specifice turcilor se păstrează și astăzi în rândul etnicilor care trăiesc în România. Competiția gastronomică de la Fântâna Mare a fost organizată de comisia de femei a UDTR, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Independența.
Mai bine de 200 de gospodine turcoaice și-au demonstrat măiestria culinară, sâmbătă, la Fântâna Mare la "Festivalul de artă culinară turcească". Juriul a degustat peste 100 de feluri de mâncăruri tradiționale turcești, care mai de care mai apetisante și, cu toate că doar câteva bucate au fost premiate, la finalul competiției nu a mai rămas nimic din bunătățile expuse. Pentru al doilea an consecutiv, turcii, mai exact femeile de etnie turcă din România, și-au pus în valoarea măiestria într-ale bucătăriei în cadrul unui festival de artă culinară. Dacă anul trecut acesta a fost organizat la Tulcea, anul acesta, comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a ales ca loc de prezentare a celor mai delicioase mâncăruri turcești satul Fântâna Mare. Alegerea nu a fost întâmplătoare, ci s-a datorat faptului că localitatea, aparținătoare de comuna constănțeană Independența, este locuită în totalitate de etnici turci. Astfel, sâmbătă, la Fântâna Mare, sau Bașpînar, așa cum se numește localitatea în limba turcă, s-au adunat peste 200 de etnici turci de la filialele UDTR din București, Constanța, Tulcea, Mangalia, Hârșova, Cobadin, Babadag, Isaccea, Măcin, Medgidia, Techirghiol, Cumpăna și, bineînțeles, din Fântâna Mare. Peste 100 de feluri de mâncăruri tradiționale au fost expuse și au fost gustate, rând pe rând, de membrii juriului. Printre cei cărora le-au revenit dificila misiune de a departaja la sutime delicioasele preparate cu specific turcesc s-au numărat Derya Agca, primarul comunei Independența, Cristea Gâscan, și deputatul UDTR, Iusein Ibram. Și, cu toate că doar câteva au fost declarate oficial câștigătoare, toate bucatele turcești expuse sâmbătă la Fântâna Mare au fost delicioase. Cel puțin așa au declarat, la final, membrii juriului care și-au și trădat cu această ocazie, fiecare în parte, slăbiciunile culinare. Au fost preparate special pentru această competiție de la plăcintele tradiționale, baclavale, alviță și bragă la sarmale și "Imam Bayldî" (o mâncare despre care se spune că este atât de bună că, odată, un imam a mâncat până a leșinat, motiv pentru care mâncarea se numește "A leșinat imamul"). De altfel, preparatul "Imam Bayldi" și-a și adjudecat locul întâi pe podium. Toate mâncărurile au fost pregătite în casă, de gospodinele turcoaice care și-au pus în valoare măiestria și iscusința în arta culinară. Competiția, destul de strânsă, a confirmat, încă o dată, că preparatele din bucătăria turcească sunt printre cele mai gustoase, și a demonstrat că tradițiile într-ale gastronomiei specifice turcilor se păstrează și astăzi în rândul etnicilor care trăiesc în România. Competiția gastronomică de la Fântâna Mare a fost organizată de comisia de femei a UDTR, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Independența.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei