Efectele devastatoare ale gerului: degerături, hipotermie și probleme cardiace

de Andreea NĂSTASE Joi, 08 Ianuarie 2015 285
Temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă au făcut zeci de victime printre constănțeni. Aceștia au ajuns la spital fie 
cu traumatisme cauzate de căderea pe gheață, fie cu hipotermie, degerături sau episoade cardiace. Toate aceste probleme pot pune în pericol viața celor care nu respectă niște reguli minime de protecție, mai ales la ger, spun medicii. 

Cu minime de - 12 grade în termometru, starea de sănătate a multor constănțeni, în special vârstnici, a avut de suferit în ultima perioadă. 

Aceștia au ajuns la spital din cauza afectării cardiace, a traumatismelor produse de căderea pe gheață, dar și a hipotermiei sau a degerăturilor. Acestea din urmă se resimt la nivelul extremităților și pot produce chiar și decesul victimei. 

"Primele efecte se resimt la extremități, la față și încep să se decompenseze cei care suferă de probleme cardiace. În acest caz, dacă am fost expuși la frig și extremitățile prezintă degerături ușoare sau medii, încălzirea extremităților se va face treptat, la temperatura camerei, cu o pătură sau în apă rece. Este interzisă încălzirea zonelor degerate la surse de foc, în apă fierbinte sau surse de încălzire, deoarece vor apărea leziuni ale țesuturilor și ale vaselor sanguine.

Pielea afectată poate deveni roșie și apar senzații de arsură și furnicături. Dacă expunerea la frig se prelungește, apar degerăturile de gradul II, caz în care pielea devine albă și apare senzația de amorțeală. Aceste două tipuri de degerătură sunt cele mai întâlnite și, dacă sunt identificate la timp, se poate restabili starea de sănătate a țesuturilor. Degerăturile superficiale afectează pielea și țesutul subcutanat. Pielea devine fermă, albă și ceroasă. 

Degerăturile profunde de grade III și IV afectează pielea în toată grosimea, țesuturile din profunzime. De altfel, în această perioadă cu temperaturi foarte scăzute, le recomandăm persoanelor care prezintă afecțiuni cronice cardiace, respiratorii, cu imunitatea scăzută să nu se expună la frig. Dacă este neapărată nevoie să iasă din casă, trebuie să poarte îmbrăcăminte specială de iarnă, impermeabilă, groasă, încălțăminte îmblănită și prin care să nu intre zăpada. Să consume lichide calde, dar să evite alcoolul și să nu uite de medicația recomandată de medicul curant", a explicat dr. Dan Pletea, medic urgentist în cadrul Spitalului Municipal Medgidia. 

Ce categorii sunt vulnerabile 
Cele mai expuse persoane la degerături și hipotermie sunt persoanele fără adăpost, bătrânii, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice (cardiace, res-piratorii, imunodeficitare).

Șocul hipotermic poate duce la stop cardio-respirator, iar complicațiile degerăturilor pot duce la amputații ale membrelor. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei