Recuperarea genunchiului după anumite patologii este extrem de importantă

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 15 Decembrie 2023 475
Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații ale corpului uman și totodată una dintre cele mai solicitate în activitățile zilnice, fiind frecvent supus leziunilor și afecțiunilor. Tocmai de aceea, susțin specialiștii, recuperarea acestuia după o patologie este un proces important pentru restabilirea funcționalității și reducerea durerii.
Medicii spun că entorsele și întinderile genunchiului reprezintă leziuni frecvente care pot afecta ligamentele, tendoanele și mușchii genunchiului. Astfel, leziunile de acest fel pot varia în gravitate, de la ușoare la severe. În general, recuperarea după entorse și întinderi ale genunchiului poate dura între câteva săptămâni, până la câteva luni, cu condiția efectuării pe perioada recuperării a unor exerciții de întărire și îmbunătățire a stabilității, precum și cu condiția adoptării unor măsuri de reducere a inflamației și control al durerii.
De exemplu, meniscul reprezintă o structură de cartilaj situată între osul femurului și tibie care acționează ca un amortizor și stabilizator al genunchiului. Leziunile lui pot fi rezultatul unor mișcări bruște, rotiri sau traumatisme directe. Recuperarea după leziunile meniscului poate varia în funcție de gravitatea leziunii și de tipul intervenției chirurgicale, dacă este necesară. În general, recuperarea poate dura între câteva săptămâni și câteva luni, perioadă în care se recomandă efectuarea de fizioterapie, exerciții de mobilitate și întărire, și revenire graduală la activitățile normale.
În cazurile severe de artrită sau leziuni ale articulației genunchiului, poate fi necesară, însă, intervenția chirurgicală de înlocuire a genunchiului. Recuperarea după o astfel de intervenție este un proces complex și necesită o perioadă mai lungă de timp. De obicei, a precizat dr. Daria Comșa, recuperarea inițială poate dura câteva săptămâni, în timp ce revenirea completă la funcționalitatea normală poate dura câteva luni.
„Terapia fizică este esențială în timpul procesului de recuperare. Ca urmare, după finalizarea procesului de recuperare, este important să se continue cu un program de reabilitare post-recuperare pentru a menține sănătatea și funcționalitatea genunchiului pe termen lung. Exercițiile de întărire și flexibilitate, activitățile aerobice și o abordare echilibrată a activităților fizice sunt cheia pentru menținerea unui genunchi sănătos și pentru prevenirea recidivelor. Fiecare proces de recuperare a genunchiului este unic și depinde de factori multipli, cum ar fi gravitatea leziunii, intervențiile chirurgicale necesare, răspunsul individual al pacientului și respectarea programului de reabilitare. Totodată, comunicarea constantă cu echipa medicală și terapeutul fizic este esențială pe durata procesului de recuperare, pentru a asigura o evoluție pozitivă și pentru a reveni la o funcționalitate optimă a genunchiului”, a subliniat medicul.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei