Lipsa evidenței orelor prestate de angajaţi, aspru sancţionată de Inspecţia Muncii

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 25 Mai 2024 866
Angajatorii din domeniile cultivarea şi comerţul plantelor, activităţi de pompe funebre, comerţ cu animale de companie şi hrană pentru acestea, au făcut obiectul unei campanii naționale, desfășurată de Inspecția Muncii, în ultima săptămână. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, campania s-a finalizat cu 1.530 de controale, în urma cărora au fost dispuse 766 sancțiuni contravenționale, din care 131 de amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 817.300 de lei, din care 328.000 de lei pentru muncă nedeclarată. În plus, au fost identificate 16 persoane care lucrau fără forme legale. De asemenea, în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate 589 de sancțiuni contravenționale din care amenzi în valoare totală de 328.500 de lei.
Pentru deficiențele constatate cu ocazia controalelor desfășurate, inspectorii de muncă au dispus 1.424 de măsuri cu termene concrete de remediere și al căror mod de îndeplinire va fi monitorizat.
Cele mai frecvente neconformități constatate au fost: nerespectarea prevederilor referitoare la datele transmise în Revisal; lipsa evidenței orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat și neacordarea sporului de repaus săptămânal; lipsa contractului individual de muncă la locul de desfășurare a activității; neasigurarea controlului medical periodic; depozitarea incorectă a materialelor, căi de acces obstrucționate cu marfă etc.
„Am dispus o campanie națională de control în aceste domenii de activitate, întrucât lucrătorii din domeniile menționate se confruntă, în anumite condiții, cu riscuri de accidentare sau de îmbolnăvire profesională, fapt ce determină un număr mare de accidente cu incapacitate de muncă, aproximativ 7% din totalul de accidente din economia națională. Printre cele mai importante riscuri se numără cele de: electrocutare, tăiere, expunere la agenți chimici periculoși, lovire prin căderea sau răsturnarea obiectelor depozitate greșit, solicitare fizică excesivă din cauza manipulării de mase grele și foarte grele, cu potențial de crea probleme de sănătate și afecțiuni asociate acestor manevre, dar și accidentări grave uneori. Situațiile de neconformitate au fost semnalate și sancționate corespunzător de inspectorii de muncă, prin aplicarea de sancțiuni și dispunerea a 751 de măsuri vizând eliminarea neconformităților”, a declarat inspectorul general de stat adjunct în domeniul Securității și sănătății în muncă, Mihai Nicolae Ucă.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei