Prima ediţie a concursului „Şah la malul mării”, duminică, pe plaja din staţiunea Venus

de Sorin MIHALACHE Vineri, 24 Mai 2024 312
Şcoala Gimnazială Nr. 1 "Contraamiral Petrică Stoica” Pecineaga, în parteneriat cu Primăria Pecineaga, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Asociaţia Judeţeană de Şah Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa şi Federaţia Mondială de Şah Şcolar organizează, duminică, 26 mai, prima ediţie a concursului local de şah intitulat „Şah la malul mării”.
Competiţia va avea loc pe plaja din staţiunea Venus, la start aliniindu-se 22 de echipe participante din zonă - 12 învăţământ primar şi 10 învăţământ gimnazial (elevi nelegitimaţi). Echipele vor fi formate din câte trei elevi (doi băieţi şi o fată), iar sistemul de joc va fi de tip elveţian, cu timp de joc de 10 minute + 3 secunde pentru fiecare jucător.
Etapa concursului şi rezultatele vor fi afişate în timp real pe https://chess-results.com.
Arbitrajul va fi efectuat de către profesorul Andrei Furcă.
„În zilele noastre, în care totul se mişcă într-un ritm rapid, copiii se străduiesc să se concentreze. Şahul este un antidot puternic, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea de atenţie a copiilor şi îi învaţă să rămână concentraţi pentru mai mult timp.
Şahul este cunoscut drept un sport al minţii, ceea ce înseamnă că este bun atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Îi învaţă pe copii să nu renunţe uşor, să depăşească obstacolele şi să accepte pierderile şi să înveţe din ele. De asemenea, acest sport îi învaţă pe copii să îşi asume riscuri şi să aibă încredere în ei, să aibă iniţiativă şi să devină personalităţi active şi optimiste”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul unităţii de învăţământ, prof. dr. Loredana Eugenia Dima.
Iniţiativa organizării acestui concurs a venit după ce trei cadre didactice ale şcolii au absolvit programul pentru dezvoltarea profesională continuă în cadrul programului naţional „Educaţie prin şah”, propus de Federaţia Română de Şah, în colaborare de Ministerul Educaţiei.
„Obiectivele specifice al concursului sunt: antrenarea capacităţii de a lua decizii într-un interval de timp foarte scurt; mediatizarea jocului de şah în rândul elevilor; cultivarea spiritului de competiţie şi integrarea rapidă în atmosfera de concurs; formarea spiritului de echipă şi a fairplay-ului în rândul elevilor”, a precizat prof. dr. Loredana Eugenia Dima. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sport

Ultima oră

Titlurile zilei