Concurs 3.000 de copii instituționalizați, lăsați fără hrană de Nicușor Constantinescu

1418

Articole de la același autor

300 de asistenți maternali se judecă cu Direcția de Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a li acorda drepturile (alimente, haine, rechizite) conferite în mod legal minorilor ce îi aveau în plasament familial. Totul a început în urmă cu patru ani când administrația județeană, Consiliul Județean Constanța, prin președintele Nicușor Constantinescu, a încălcat dispozițiile legale privind acordarea drepturilor copiilor instituționalizați și dați în plasament. Pe acest considerent, asistenții maternali au promovat o acțiune în instanță pentru cei aproape 3.000 de copii.

Cei 300 de asistenți maternali sunt reprezentanți în instanță de Sindicatul "Familia" Constanța prin avocatul Sorin Șandru.
Dosarul a ajuns în recurs la Curtea de Apel Constanța, după ce instanța de fond, respectiv tribunalul, s-a pronunțat pe o excepție a lipsei calității procesuale a asistenților maternali și a reținut că membrii de sindicat semnatari ai acțiunii promovate au solicitat drepturi salariale. Pe acest considerent, asistenții maternali au promovat o acțiune în instanță pentru cei aproape 3.000 de copii.
Sindicatul "Familia" a atacat în recurs decizia tribunalului. Avocatul Sorin Șandru a precizat în susținerea sa că instanța de fond a reușit încă o dată să înfrângă dispozițiile legale din Legea 272/2004, care prevăd în mod expres că "principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile și deciziile care privesc copii, întreprinse de autoritățile publice și de organisme private autorizate, precum și în cauzele soluționate de instanțele judecătorești".
Astfel, s-a reținut în mod greșit lipsa calității procesuale active a semnatarilor acțiunii introductive. În cazul de față președinte Consiliului Județean Constanța are și calitate de reprezentant și de titular al obligației de executat, calități care, în mod evident, sunt în conflict de interese.
Mai precis, minorii trebuiau să-și primească drepturile prevăzute în Legea nr. 111/2004 din partea Consiliului Județean prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Apărătorul a conchis susținând că instanța investită în mod legal să judece prezenta cauză, așa cum prevăd și dispozițiile Legii 272/2004, este cea pentru minori și familie din cadrul Tribunalului.
Avocatul Șandru a precizat în recursul declarat că se ia act de faptul că președintele Consiliului Județean Constanța, prin Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, Nicușor Constantinescu, a încălcat și continuă să încalce în mod constant și sistematic dispozițiile legale privitoare la protecția și asistența minorilor aflați în plasament sau internați în așezămintele specializate pentru îngrijirea copiilor, prin lăsarea lor fără drepturi materiale și de subzistență conferite de dispozițiile legale în vigoare.
Vineri, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat și a admis recursul declarat de Sindicatul "Familia". Instanța a casat sentința și a trimis dosarul să se rejudece pe fond la instanța competentă.
Purtătorul de cuvânt al Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, Roxana Onea, a declarat că, la sfârșitul anului 2007, s-a rectificat bugetul și Consiliul Județean a acordat sumele restante pentru 2004-2006. În momentul de față, reprezentanții Direcției așteaptă decizia magistraților în acest proces.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9871 secunde