Bild, cel mai bine vândut ziar din Europa, va înlocui 200 de jurnaliști cu inteligența artificială

217
Bild, cel mai bine vândut ziar din Europa, va înlocui 200 de jurnaliști cu inteligența artificială - bild-1687368768.jpg

Articole de la același autor

Popularul tabloid german Bild, cel mai bine vândut ziar din Europa, intenționează să înlocuiască o serie de posturi editoriale cu inteligența artificială (AI), ceea ce va duce la sute de concedieri, scrie publicația britanică The Guardian.


„Din păcate ne vom despărți de colegii ale căror sarcini în lumea digitală pot fi realizate de inteligența artificială sau de procesele automate”, se arată în e-mailul primit de angajați din partea companiei Axel Springer, proprietarul ziarului. E-mailul a fost semnat de patru manageri de top, inclusiv redactorii-șefi Marion Horn și Robert Schneider. În mesaj se arată că „editorii, angajații din tipografii, corectorii și editorii foto” vor fi afectați, ca parte a unei strategii de reducere a costurilor cu 100 de milioane de euro.


Mesajul vine după ce, în februarie, Mathias Döpfner, directorul ziarului fondat în 1952, a anunțat că publicația va deveni „o companie media pur digitală”. Programele de inteligență artificială precum ChatGPT vor face „jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată sau îl va înlocui”, a precizat el. El a declarat că inteligența artificială va fi mai eficientă la „agregarea informației” și a adăugat că doar gazetarii care produc „conținut original”, precum articole de investigație sau de opine vor mai supraviețui în domeniu.


Bild nu a precizat câți angajați își vor pierde slujbele, însă, potrivit unor surse, ar fi vorba de 200 de persoane. Bild a declarat că „va încerca să evite concedierile forțate acolo unde este posibil”, însă va reduce numărul de ediții regionale pe care le tipărește de la 18 la 24.


Aceste planuri au fost criticate de Asociația Jurnaliștilor Germani, care a avertizat că măsura este „nedreaptă, antisocială și lipsită de sens din punct de vedere economic”.


Bild nu este singura publicație care apelează la programe de inteligență artificială. Platforma americană BuzzFeed a anunțat, anul acesta, că va folosi inteligența artificială pentru a „îmbunătăți” conținutul și chestionarele online, în timp ce publicațiile britanice Mirror și Express au anunțat că analizează folosirea unor astfel de programe.


Programele de inteligență artificială precum ChatGPT pot genera texte sofisticate în baza unor comenzi simple, însă au existat cazuri în care softurile au „fabricat” informații.


La începutul acestui an, de exemplu, publicațiile Mens Journal și Cnet au folosit programe de inteligență artificială pentru a genera articole. Însă după ce acestea au fost verificate de editori umani, s-a constatat că peste jumătate din ele aveau greșeli și trebuiau să fie corectate.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Septembrie 2019
Stire din Social : Ați aflat că veți fi concediat?
Pagina a fost generata in 1.5194 secunde