Bombă în Statele Unite. Rezultatele alegerilor, fraudate de hackeri ruși?

252
Bombă în Statele Unite. Rezultatele alegerilor, fraudate de hackeri ruși? - bombainsua-1479908670.jpg

Articole recomandate

Se vrea aflarea adevărului: 55.000 de voturi ar putea schimba rezultatul alegerilor din Statele Unite, dacă se va dovedi că au fost fraudate. Cel puțin, asta susțin analiștii politici americani apropiați de Partidul Democrat.

Mai mulți analiști politici, dar și congresmeni se tem că alegerile prezidențiale din SUA ar fi putut fi fraudate în câteva state-cheie, ceea ce ar fi dus la victoria lui Donald Trump în ciuda fap-tului că votul popular a fost în favoarea lui Hillary Clinton. De pildă, în Wisconsin, candidata democrată ar fi primit suspect de puține voturi în comitatele în care s-a votat electronic în comparație cu cele în care s-a folosit votul tradițional.

Analiza statistică arată că Hillary ar fi fost furată astfel de circa 30.000 de voturi care i se cuveneau, ceea ce a înclinat balanța în favoarea lui Trump în acest stat, dat fiind că în Wisconsin diferența între candidați a fost de numai 27.000 de sufragii.

Democrații ar putea cere, până vineri, o renumărare a voturilor în aceste state, în interiorul partidului existând deja o campanie în acest sens. Principalul obstacol, scrie New York Magazine, vine din partea Casei Albe, președintele dorindu-și o tranziție calmă. Însă, apropiații lui Hillary Clinton promovează pe rețelele sociale ideea că e nevoie ca Departamentul Justiției să facă un audit al alegerilor din 2016.

"O schimbare de numai 55.000 de voturi date lui Trump în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin e singurul lucru de care e nevoie ca să câștigăm", a postat Heba Abedin, sora numărului 2 din echipa lui Hillary Clinton.

De altfel, încă din septembrie, serviciile americane de informații au avertizat că hackerii ruși vor încerca să provoace probleme la alegeri, care să pună sub semnul întrebării corectitudinea scrutinului și buna funcționare a sistemului de vot american. Deși sistemul electronic de vot nu e conectat la Internet, hackerii ar fi putut, de pildă, să elimine un procent semnificativ de alegători de pe liste.

Iar înaintea scrutinului, Washington-ul a amenințat concret cu "represalii online" în cazul unei interferențe a Kremlinului.

Vicepreședintele Joe Biden a declarat că SUA va pune la punct un răspuns cu "impact maxim" la încercarea Rusiei de a influența alegerile prezidențiale prin atacuri cibernetice.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6356 secunde