Colegiul Electoral din SUA decide luni dacă Joe Biden va fi președinte

358
Colegiul Electoral din SUA decide luni dacă Joe Biden va fi președinte - capitolatdusk-1607931244.jpg

Articole recomandate

Votanții americani și-au exprimat opțiunea în cursa prezidențială acum mai bine de o lună, însă votul prin care vor fi aleși viitorul președinte și vicepreședinte al Statelor Unite urmează să aibă loc luni, 14 decembrie. Cei 538 de electori din cele 50 de state și din capitala federală Washington D. C. urmează să aleagă. În continuare, despre cum funcționează acest sistem și la ce ne putem aștepta de la votul de luni.


Alegerile prezidențiale americane sunt, spre deosebire de alte scrutine prezidențiale din alte țări, alegeri indirecte, în sensul în care votantul american își dă votul nu pentru un candidat ci pentru niște electori care, în numele său, ar trebui să aleagă acel candidat. Paradoxal, însă, pe buletinele de vot apar numele candidaților pentru președinte și vicepreședinte, alături de afilierea lor partizană – (D) pentru candidatul democrat și (R) pentru cel republican.


Astfel, cetățenii americani merg la vot pentru a stabili care dintre seturile de electori ale celor două partide vor avea dreptul să voteze în Colegiul Electoral. În momentul în care un candidat câștigă alegerile în statul respectiv, rezultatul trece prin procesul de validare, în care autoritățile statului confirmă rezultatul și stabilesc electorii care vor participa la votul din Colegiul. Anul acesta, după validarea alegerilor în toate cele 50 de state, încheiată în 8 decembrie, scorul arată o victorie a lui Joe Biden și a Kamalei Harris cu 306 de electori față de cei 232 ai lui Donald Trump și Mike Pence.


În general, votul din Colegiul Electoral este o simplă formalitate. La alegerile din ultimii zeci de ani nu au existat incidente în ce privește nerespectarea serioasă a votului popular din statele individuale și nici nu a existat vreo răsturnare de situație.


Anul acesta, însă, votul din Colegiul Electoral este așteptat cu mai multă emoție, în contextul în care Donald Trump, înfrânt în alegeri, a refuzat să accepte că a pierdut și a încercat să răstoarne rezultatul în numeroase feluri, inclusiv în instanță sau prin presiuni la adresa politicienilor locali din state.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6343 secunde