Criză de pastile de iod, în nordul Rusiei, după explozia unei rachete nucleare

222
Criză de pastile de iod, în nordul Rusiei, după explozia unei rachete nucleare - mczoyxnoptm3n2q1mgm1zgzjogy0m2nh-1565423236.jpg

Articole recomandate

Farmaciile din nordul extrem al Rusiei rămân fără pastile de iod. Cererea a crescut foarte mult, după ce a avut loc o explozie la o bază de testare a rachetelor din regiunea Arhanghelsk.

În cel mai apropiat oraș, aflat la 47 de kilometri depărtare, trăiesc 200.000 oameni. Acolo nivelul radiațiilor a depășit limita admisă timp de 40 de minute, după care a revenit la normal. Autoritățile au transmis că sănătatea oamenilor nu a fost și nu este în pericol. Totuși, cinci oameni au murit în urma exploziei și alți trei au fost răniți, cu arsuri grave. Presa a scris că victimele au fost recuperate de personal medical dotat cu echipamente de protecție chimică și nucleară.

Misterul care a învăluit inițial testul militar ratat i-a făcut pe oameni să se teamă că autoritățile ascund un accident nuclear precum cel din 1986, de la Cernobîl. De atunci farmaciile din Rusia nu s-au mai confruntat cu o cerere atât de mare de iod.

Compania nucleară de stat Rosatom a precizat ulterior că lucra la un motor cu izotopi când a avut loc accidentul. La acea bază sunt testate rachetele folosite de forțele navale ruse, inclusiv rachete balistice intercontinentale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.7423 secunde