Concurs Elveția și Serbia vor deține președinția OSCE în 2014 și 2015

379
Elveția și Serbia vor deține președinția OSCE în 2014 și 2015 - osce468-1328881206.jpg

Articole recomandate

Elveția și Serbia vor deține în 2014, respectiv 2015, președinția Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa/OSCE/, au decis vineri cele 56 de state membre ale organizației, se arată într-un comunicat OSCE.

Eamon Gilmore, vicepremier și ministru irlandez al afacerilor externe, a cărui țară asigură în 2012 președinția OSCE, s-a arătat mulțumit de faptul că statele membre OSCE au acceptat propunerea comună a Elveției și Serbiei referitoare la elaborarea unui pachet privind prioritățile OSCE pe o perioadă de doi ani.

Președinția succesivă este un nou model al OSCE, iar Elveția și Serbia și-au exprimat dorința de a coopera pentru a elabora un program comun privind prioritățile OSCE pe o perioadă de doi ani.

Această abordare inovativă va permite o mai bună planificare pe termen lung, a afirmat Eamon Gilmore, adăugând că președințiile succesive vor facilita consistența politicilor viitoare ale OSCE, în contextul în care în 2015 se vor aniversa 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki .

Președinția irlandeză împreună cu fosta președinție lituaniană și cea viitoare, deținută de Ucraina (troica OSCE), va colabora cu Elveția și Serbia pentru a planifica viitoarele priorități ale organizației.

Decizia a fost luată printr-o procedură cu ușile închise, care s-a încheiat fără nici o obiecție din partea nici unei țări. Președinția anuală a OSCE este decisă în unanimitate de cele 56 de state membre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5431 secunde