Estonia şi Letonia achiziţionează un sistem german de apărare aeriană pentru un miliard de euro

595
Estonia şi Letonia achiziţionează un sistem german de apărare aeriană pentru un miliard de euro - 1-1694499386.jpg
Estonia şi Letonia au semnat un acord în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru achiziţionarea unui sistem de apărare cu rază medie de acţiune IRIS-T SLM de la producătorul german Diehl, au anunţat autorităţile de la Tallinn, relatează agenţia AFP.

Berlinul a adăugat că cele două ţări baltice au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenţie pentru a participa la iniţiativa germană European Sky Shield (ESSI), lansată anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina.

„Aceasta este de departe cea mai mare investiţie în apărare din istoria Estoniei. Cu Letonia, aproape un miliard pentru compania lor, aceasta nu vedem în fiecare zi”, a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur. „Războiul barbar al Rusiei în Ucraina a arătat că apărarea aeriană este esenţială pentru a proteja forţele armate şi infrastructurile esenţiale de atacurile aeriene”, a adăugat el.

Ceremonia de semnare a avut loc la Centrul de Dezvoltare a Apărării Diehl din Rothenbach, lângă Nurnberg.

„Sunt foarte fericit că partenerii noştri Estonia şi Letonia au decis să achiziţioneze IRIS-T SLM. Acest lucru va consolida, fără îndoială, apărarea aeriană europeană”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Sub conducerea Germaniei, 19 ţări europene, între care Regatul Unit, Belgia, Finlanda, Ungaria, Ţările de Jos şi Suedia, s-au unit pentru a dezvolta o apărare aeriană la sol în cadrul proiectului ESSI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2408 secunde