UE avertizează Moscova după un scrutin ilegal în regiunile ocupate din Ucraina

148
UE avertizează Moscova după un scrutin ilegal în regiunile ocupate din Ucraina - 1-1694498832.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Europeană a avertizat Rusia că vor exista consecinţe pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor - pe care ea le consideră ilegale - în teritoriile ucrainene anexate de Moscova, relatează agenţia France Presse. Moscova a revendicat, victoria partidului preşedintelui rus Vladimir Putin, „Rusia Unită”, în aceste teritorii situate în estul şi sudul Ucrainei.

„Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean”, a transmis UE într-un comunicat. „Conducerea politică a Rusiei şi toţi cei implicaţi în organizarea acestor alegeri vor trebui să se confrunte cu consecinţele acestor acte ilegale”, se mai arată în comunicatul citat.

Cele 27 de state membre ale UE au impus deja 11 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei de la invazia ei în Ucraina, în februarie 2022.

În pofida fermelor condamnări occidentale, Rusia a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru teritorii ucrainene pe care nu le controlează decât parţial - Zaporojie şi Herson, în sud, Doneţk şi Lugansk, în est - în urma unor referendumuri nerecunoscute de către comunitatea internaţională.

Luptele continuă pe frontul din Ucraina, unde armata Kievului desfăşoară o contraofensivă.

Alegeri locale au avut loc şi în peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova. Acestea au fost respinse categoric de Ucraina şi de aliaţii săi, care le-au calificat ca fiind nule şi neavenite.

Ruşii au votat, duminică, în cadrul acestor alegeri regionale fără suspans, în contextul unei opoziţii reduse la tăcere, unde vocile critice la adresa invaziei ruse în Ucraina sunt reprimate fără milă. Acest scrutin intervine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute la începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030.

XXX

Kremlinul insistă că negocierile cu Ucraina sunt posibile numai dacă Kievul recunoaşte realitatea care a fost creată pe teren, referindu-se la regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022.

„În orice caz, regimul de la Kiev va trebui să discute pe baza recunoaşterii realităţilor care au apărut după ce a refuzat să rezolve problemele prin mijloace paşnice în martie 2022”, în urma negocierilor eşuate de la Istanbul între Rusia şi Ucraina, care au avut loc la o lună după începerea războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5062 secunde