Ucraina înlătură simbolurile sovietice de pe monumentul Patriei Mamă din Kiev

2250
Ucraina înlătură simbolurile sovietice de pe monumentul Patriei Mamă din Kiev - 1-1691392631.jpg

Articole de la același autor

La mai bine de 17 luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, simbolul Uniunii Sovietice a fost înlocuit cu stema naţională pe monumentul uriaş al Patriei Mamei din Kiev, informează agenţia DPA.

Tridentul ucrainean a fost ataşat de scutul de 13 pe 8 metri pe care figura feminină din oţel inoxidabil îl ţine în mână.

Muncitorii au demontat, în urmă cu câteva zile, ciocanul şi secera care împodobeau scutul de la dezvelirea monumentului de către liderul sovietic Leonid Brejnev în 1981, cu un deceniu înaintea dezmembrării URSS.

Lucrările ar urma să fie finalizate până pe 24 august, când Ucraina sărbătoreşte 32 de ani de independenţă.

În 2015, la un an după ce Rusia a anexat Crimeea în mod ilegal, Ucraina a adoptat o lege privind înlăturarea monumentelor comuniste sovietice şi redenumirea locurilor publice care purtau numele unor personalităţi comuniste sovietice. Un proces care s-a intensificat după ce Rusia şi-a atacat din nou vecinul, în februarie 2022.

Într-un sondaj realizat anul trecut, o majoritate clară a ucrainenilor s-a declarat în favoarea înlăturării simbolurilor sovietice.

Amplasată la muzeul dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial, statuia Patria Mama are 62 de metri înălţime, ceea ce o face cea mai înaltă statuie din Europa, fiind, de asemenea, cu 16 metri mai înaltă decât Statuia Libertăţii din New York. Întregul monument, incluzând piedestalul, are 102 de metri înălţime şi cântăreşte aproape 500 de tone.

XXX

Ucraina înregistrează rezultate semnificative datorită sistemelor de apărare antiaeriană americane Patriot şi germane IRIS-T, în pofida zecilor de atacuri ale Rusiei din ultima săptămână, a declarat preşedintele Volodimir Zelensky.

„Sistemul Patriot construit de Raytheon şi sistemele IRIS-T din Germania sunt puternice, foarte eficiente. Ele au dat deja rezultate semnificative şi nu numai pentru Ucraina”, a explicat Zelensky.

În cursul acestei săptămâni, autorităţile ucrainene vor lucra cu parteneri internaţionali pentru obţinerea de noi pachete de asistenţă de securitate pentru forţele armate ucrainene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5446 secunde