Zelenski spune că nu poate exista o pace durabilă în Ucraina fără retragerea Rusiei din Crimeea

126
Zelenski spune că nu poate exista o pace durabilă în Ucraina fără retragerea Rusiei din Crimeea - 1-1693728620.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că nu poate exista o pace durabilă în Ucraina, nici măcar în Europa, până când Rusia nu se va retrage din Crimeea, Donbass şi alte teritorii ocupate în ţara sa, relatează agenţia AFP.

„Crimeea, o peninsulă care obişnuia să atragă turişti şi afaceri, este acum un teritoriu ocupat şi militarizat care nu se poate dezvolta”, a deplâns Volodimir Zelenski, intervenind prin videoconferinţă la forumul economic The European House - Ambrosetti de la Cernobbio, în Italia.

„Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat în Crimeea. A adus ocupaţia civilizaţie, turism, afaceri? Nimic din toate acestea. Ucraina şi toate celelalte ţări care respectă dreptul internaţional nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi nici companiile”, a afirmat el, cerând apoi Moscovei să-şi retragă trupele.

„Rusia încearcă să-şi ascundă slăbiciunea răspândind haos şi teroare”, a adăugat Zelenski.

Referindu-se la moartea şefului grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, preşedintele ucrainean consideră că, „dacă este adevărat că Putin l-a ucis pe Prigojin, este o nouă demonstraţie de slăbiciune”.

„Vă amintiţi marşul lui Prigojin spre Moscova? Cu siguranţă nu a arătat puterea lui Putin, îi era frică de Prigojin”, a spus el.

XXX

Volodimir Zelenski a declarat că trupele Kievului avansează în contraofensiva lor împotriva forţelor ruse, respingând criticile unor oficiali occidentali potrivit cărora Ucraina câştigă teren prea încet.

Mult lăudata contraofensivă, care se apropie de pragul de trei luni, a recucerit mai mult de o duzină de sate, dar nicio aşezare majoră, soldaţii fiind împiedicaţi de vaste câmpuri minate şi linii defensive ruseşti.

„Forţele ucrainene avansează. În ciuda tuturor lucrurilor şi indiferent de ceea ce spune cineva, avansăm şi acesta este cel mai important lucru. Suntem în mişcare”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Unii se tem că sprijinul Occidentului ar putea începe să scadă pe măsură ce vremea mai rece şi mai umedă va încetini progresul pe câmpul de luptă spre finalul anului. Occidentul a investit multe miliarde de dolari pentru a ajuta contraofensiva, iar Kievul spune că are nevoie de mai mult. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8704 secunde