Zelenski a salutat decizia Ţărilor de Jos şi Danemarcei de a livra Ucrainei 61 de avioane F-16

144
Zelenski a salutat decizia Ţărilor de Jos şi Danemarcei de a livra Ucrainei 61 de avioane F-16 - 1-1692606942.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia „istorică” a Regatului Ţărilor de Jos şi a Danemarcei de a livra Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16, relatează agenţia AFP.

„Luptătorii noştri vor primi 42 de super-avioane de luptă din Ţările de Jos”, a scris Volodimir Zelenski pe reţeaua X (fost Twitter), mulţumindu-i premierului olandez Mark Rutte.

Aceste 42 de avioane se adaugă celor 19 anunţate de Danemarca. Aceasta şi Ţările de Jos, care l-au primit pe preşedintele ucrainean în cadrul unor vizite surpriză, s-au angajat să livreze F-16 Kievului odată ce piloţii ucraineni vor fi instruiţi.

Zelenski a sosit, duminică după-amiază, la baza Skrydstrup din sudul Danemarcei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde ca Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca să trimită avioane de luptă americane F-16 în Ucraina. El a fost primit de premierul danez Mette Frederiksen, de ministrul Afacerilor externe, Lars Lokke Rasmussen, şi de ministrul Apărării, Jakob Elleman-Jensen.

Aceste avioane vor fi livrate treptat Kievului, şase spre sfârşitul anului, opt anul viitor şi cinci anul următor, a precizat şeful guvernului danez.

XXX

Ucraina a recucerit într-o săptămână trei kilometri pătraţi de la forţele ruse în apropiere de Bahmut, în estul ocupat al ţării, în timp ce pe frontul de sud nu a existat nicio schimbare semnificativă, a declarat, luni, 21 august, un ministru adjunct al apărării.

„Alţi trei kilometri pătraţi au fost eliberaţi lângă Bahmut, săptămâna trecută”, a declarat Ganna Maliar, dând asigurări că forţele ţării sale au recucerit 43 de kilometri pătraţi din iunie.

„În sud, situaţia nu s-a schimbat semnificativ, trupele noastre de apărare continuă să avanseze către oraşele ocupate Berdiansk şi Melitopol”, a adăugat ea.

Ucraina este angajată de la începutul lunii iunie într-o vastă contraofensivă pentru a încerca să elibereze regiunile ocupate de Moscova.

În nord-estul Ucrainei, în zona Kupiansk, singurul sector al frontului în care forţele ruse atacă, Ganna Maliar a dat asigurări că linia ucraineană rezistă, în timp ce în sector au început evacuările. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4632 secunde