Beijingul: Reuniunea de la Jeddah cu privire la Ucraina a consolidat consensul asupra unei soluţii politice

110
Beijingul: Reuniunea de la Jeddah cu privire la Ucraina a consolidat consensul asupra unei soluţii politice - 1-1691566999.jpg

Articole de la același autor

Reuniunea cu privire la Ucraina, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul saudit Jeddah, la care a participat şi un emisar al Beijingului, a contribuit la consolidarea consensului pentru găsirea unei soluţii politice, a apreciat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat postat pe pagina sa de internet, relatează, miercuri, 9 august, agenţia EFE.

Întâlnirea de la Jeddah a avut loc în spatele uşilor închise şi în condiţii de discreţie totală cu privire la conţinutul discuţiilor, la fel ca în cazul celei precedente de la Copenhaga, reunind nu numai înalţi oficiali din ţările occidentale, ci şi din state considerate aliate Rusiei, cum ar fi India, Brazilia, precum şi China.

„Reprezentantul guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a avut ample contacte şi a comunicat cu toate părţile pentru găsirea unei soluţii politice la criza din Ucraina. El a ascultat opiniile şi propunerile tuturor şi a lucrat pentru un consens mai mare pentru o soluţie politică la criza din Ucraina”, precizează MAE chinez.

Potrivit Beijingului, „rolul pozitiv al Chinei în facilitarea negocierilor de pace a fost pe deplin recunoscut în cadrul acestei reuniuni”.

„China va continua să consolideze dialogul pe baza propunerii sale de pace în 12 puncte pentru o soluţie politică”, adaugă nota, fără a intra în detalii.

Potrivit unor diplomaţi occidentali, este posibil ca oraşul Jeddah să fi fost ales ca loc de desfăşurare a reuniunii cu scopul de a încuraja China să participe la întâlnire, având în vedere că Beijingul are relaţii bune cu Riadul.

Li a recunoscut în iunie dificultăţile în a face ca Ucraina şi Rusia să înceapă negocierile de pace şi a insistat că Beijingul este pregătit să facă tot ce este necesar pentru a promova astfel de discuţii.

În luna mai, trimisul special chinez a declarat în cursul vizitei sale la Kiev că „toate părţile trebuie să creeze condiţii pentru a pune capăt războiului” şi să înceapă negocierile de pace, în timp ce autorităţile ucrainene au răspuns că nu vor accepta niciun plan de pace care să implice pierderea de teritorii.

Beijingul, care pretinde că a menţinut întotdeauna o poziţie obiectivă cu privire la conflict, a prezentat anterior în acest an un document de luare de poziţie detaliat în 12 puncte, care a fost primit cu scepticism de către Ucraina şi aliaţii săi occidentali. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6474 secunde