Încep negocierile de pace pentru Siria

101
Încep negocierile de pace pentru Siria - razboi-1454153732.jpg

Articole recomandate

După aproape cinci ani de război civil în Siria, soldat cu 260.000 de morți, la Geneva încep oficial negocierile de pace sub egida ONU, menite să pună capăt conflictului. Prevăzute să dureze șase luni, negocierile sunt de maximă importanță pentru Europa, pentru care acest război este o sursă de probleme. Pe lângă sutele de mii de refugiați sirieni care au luat calea Europei, războiul civil a favorizat ascensiunea organizației teroriste Stat Islamic, responsabilă de sângeroasele atentate din Franța.



Negocierile ar fi trebuit să înceapă oficial ieri, dar la Geneva n-au fost prezenți decât reprezentanții regimului lui Bashar al-Assad. Delegații principalelor grupări de opoziție au refuzat să participe la discuții până nu încetează bombardamentele asupra zonelor civile. La insistențele comunității internaționale, aceștia vor sosi totuși, azi sau mâine, la Geneva.

"Ajunge cu distrugerea clădirilor! Ajunge cu bombardarea orașelor, fără ca măcar localnicii să știe cine îi bombardează. Destul cu umilirea bărbaților și femeilor nevoiți să devină refugiați și să plece cu barca pe Mediterana, când ei își iubesc țara," declară Staffan de Mistura, emisarul ONU pentru Siria.

Emisarul ONU pentru Siria a avut ieri primele discuții cu reprezentanții regimului lui Bashar al-Assad, urmând ca mâine să discute și cu cealaltă tabără, transmite Digi24.ro.

"Cele două delegații ale opoziției și guvernului se vor întâlni cu emisarul special al ONU, Staffan de Mistura, în încăperi ca acestea. Nu vor exista întâlniri directe, față în față, între cele două delegații. Emisarul ONU va transmite mesajele dintr-o încăpere în alta," spune Lina Sinjab, corespondent BBC.

Potrivit unei foi de parcurs stabilite printr-o rezoluție ONU în decembrie, cele două părți trebuie să se pună de acord asupra unui organism de tranziție care să organizeze alegeri la jumătatea anului viitor. Negocierile încep într-un moment în care intervenția Rusiei a schimbat raportul de forțe din conflict.

"Guvernul sirian este într-o poziție avantajoasă acum. Cu ajutorul aliaților ruși și iranieni, ei au devenit cea mai puternică forță din vestul țării," explică Mazin Bilal, analist politic.

Atât Rusia, cât și Iranul vor ca Bashar al-Assad să fie implicat în procesul de tranziție. Occidentul a respins multă vreme această idee, dar și-a mai nuanțat poziția după ascensiunea organizației teroriste Stat Islamic, percepută drept o amenințare mondială.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1344 secunde