Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni, duminică, la Bruxelles

91
Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni, duminică, la Bruxelles - 1-1683616105.jpg

Articole de la același autor

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni, duminică, 14 mai, la Bruxelles, a anunţat Uniunea Europeană, o nouă etapă în încercările de reconciliere între cele două ţări din Caucaz care se luptă de 30 de ani pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, transmite agenţia AFP.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, îi va primi pe premierul armean Nikol Paşinian şi pe preşedintele azer Ilhan Aliev pentru a „promova stabilitatea în Caucazul de Sud şi normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări”, potrivit unui comunicat.

Cele două ţări caucaziene s-au ciocnit în două războaie la începutul anilor 1990 şi în 2020 pentru controlul asupra enclavei, o regiune muntoasă populată în mare parte de armeni care s-a separat de Azerbaidjan în urmă cu trei decenii.

Tensiunile, deja mari, s-au dublat când Baku a anunţat, pe 23 aprilie, că a instalat un prim punct de control rutier la intrarea în coridorul Laşin, singura axă care leagă Armenia de enclava separatistă deja supusă unui blocaj de câteva luni care a provocat penurie şi întreruperi de curent. Armenia a considerat aceasta o încălcare a încetării focului negociată cu Azerbaidjanul. Acordul de pace încheiat în 2020 de Armenia şi Azerbaidjan prevede desfăşurarea unei forţe ruse de menţinere a păcii în regiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4924 secunde