Militanții sirienii folosesc porumbei voiajori pentru a comunica

3165
Militanții sirienii folosesc porumbei voiajori pentru a comunica - 13015697721826666672fotografiide-1329308647.jpg
Militanți sirieni din orașul rebel Homs, practic izolați de restul lumii, au decis să folosească metode ancestrale pentru a comunica, respectiv porumbei voiajori care fac naveta între cartiere, transmițând ultimele vești.

"Dumnezeu să fie cu tine, Dumnezeu să te ghideze spre Baba Amr", unul dintre cartierele cele mai bombardate, strigă Omar, urcat pe acoperișul unei case, în timp ce eliberează un porumbel spre cerul din Homs, potrivit unor înregistrări video difuzate recent pe Internet.

Cu câteva minute înainte, acest militant din cartierul Baba el-Sbaa rula pe gheara acestei păsări o hârtie, cu ajutorul unui fir albastru, în speranța că locuitorii din Baba Amr, situat la peste doi kilometri distanță, o vor primi.

"Militanți din Baba Amr, rugăminte de a ne informa ce vă trebuie în termeni de medicamente și alimente", scrie în mesaj.

Bombardat de la 4 februarie de forțele regimului lui Bashar al-Assad, al treilea oraș din Siria, supranumit "capitala revoluției", este izolat și privat de apă, electricitate și telecomunicații, tancurile înconjurând străzile pustii din cartiere sensibile.

"Mulțumim, Bashar, că ne-ai adus înapoi în Evul Mediu", comentează Omar, înconjurat de mai mulți camarazi.

Dacă militanții au lansat revolta în principal cu ajutorul rețelelor de socializare, ei sunt nevoiți acum să recurgă la o tradiție veche din Siria, unde folosirea porumbeilor este implantată de secole.

"Locuitorii din Baba Amr ne informează despre masacre comise la ei de regim și ne indică ce rută să urmăm pentru a transporta ajutoarele", explică Omar în fața unei camere de filmat.

Militanții reușesc să-și transmită înregistrările video prin intermediul sateliților, un mijloc care nu este la îndemâna oricui, și folosesc adesea dispozitive walkie-talkie în perimetrul aceluiași cartier.

"Au transformat Homs într-o mare închisoare, oamenii nu îndrăznesc să iasă din case și nu pot face nimic, shabbiha (milițiile pro-regim) sunt peste tot" , afirmă Omar.

"Brutăriile s-au închis, am văzut părinți care își hrănesc copiii cu pâine uscată și apă", a subliniat el.

În aceeași zi, un porumbel a sosit înapoi, fiind salutat de militanți urcați pe acoperișuri. "Dumnezeu este mare, pasărea a revenit cu un mesaj!", strigă ei.

Scrisoarea transmite un mesaj de ajutor dar și de sfidare. "Militanți din Baba Amr către militanți din vechiul Homs, avem nevoie de ajutoare medicale și alimentare, am primit mesajul vostru. Trăiască Siria! Jos Bashar al-Assad!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6643 secunde