Numărul cazurilor de rujeolă în Europa a crescut brusc, avertizează OMS

609
Numărul cazurilor de rujeolă în Europa a crescut brusc, avertizează OMS - oms-cazuri-rujeola-1716901412.jpg

Articole de la același autor

Cazurile de rujeolă din Europa continuă să crească, numărul lor înregistrat până acum depășește totalul cazurilor raportate pe parcursul anului 2023, au avertizat OMS și UNICEF, potrivit novinite.com


Creştere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa


Conform celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeolă și patru decese au fost raportate oficial în 45 din 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS în primele trei luni ale anului 2024. Pe parcursul anului 2023, 61.070 de cazuri și 13 decese au fost raportate de 41 de țări.


Rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, copiii mici fiind cei mai expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceștia mai vulnerabili la alte boli infecțioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeolă în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost internați în spital, ceea ce demonstrează povara gravă asupra indivizilor, familiilor și sistemelor de sănătate.


„Chiar și un singur caz de rujeolă ar trebui să fie un apel urgent la acțiune”, a subliniat Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.


„Nimeni nu ar trebui să sufere consecințele acestei boli devastatoare, dar ușor de prevenit. Aplaud fiecare țară care și-a accelerat eforturile de a întrerupe transmiterea prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate țările să ia măsuri imediate, chiar și acolo unde acoperirea generală a imunizării este mare, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a reduce decalajele de imunitate și, prin urmare, pentru a preveni ca virusul să se instaleze în orice comunitate.”


Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au avut loc în rândul copiilor sub cinci ani, reflectând o acumulare de copii care au ratat vaccinările de rutină împotriva rujeolei și a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare în timpul pandemiei de COVID-19, împreună cu o recuperare lentă a acoperirii vaccinale în 2021 și 2022.


„O creștere a numărului de cazuri de rujeolă este un semn clar al unei defecțiuni a acoperirii de imunizare. Pe măsură ce cazurile de rujeolă continuă să crească, avem nevoie de acțiuni urgente ale guvernului atât pentru a consolida sistemele de sănătate, cât și pentru a implementa măsuri eficiente de sănătate publică pentru a asigura protecția tuturor copiilor de acest pericol”, a declarat Regina De Dominicis, director regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4641 secunde