O casă în Anglia costă cât o garsonieră la CET

9204

Articole de la același autor

În urmă cu vreo două săptămâni, jumătate din cunoscuții mei s-au gândit (la modul cel mai serios) să se mute în America, doar ca să scape de coșmarul imobiliar din România.
Și asta pentru că pe un site de profil, made in USA, apăruseră anunțuri șocante: case și apartamente, de la 500 dolari. Și nu era o glumă.
Am găsit un apartament în Bronx (New York), amplasat la vreo 15 minute distanță de Central Park, care costa doar 1.500 dolari. OK, este Bronx, poate nu e chiar Upper West Side, dar totuși… New York… CET… New York… Inel II… nu e greu de ales.
Motivul pentru care locuințele sunt atât de ieftine este, evident, criza financiară. Mulți americani s-au întors frumos cu creditul la bancă și au zis, exact ca Moromete, "N-am!". Băncile au blocat împrumuturile, și-au luat casele înapoi, doar că șansele de a putea vinde proprietățile la valoarea de acum 3 – 4 ani sunt extrem de mici. Pentru a evita o pierdere totală, multe instituții financiare scot acum casele și apartamentele la vânzare, doar ca să își acopere costurile birocratice de întrerupere a contractelor de creditare.
Aceeași criză a ajuns și în Marea Britanie, unde prețul caselor a ajuns la un nivel de neimaginat.
Spre exemplu, un agent imobiliar din Middlesbrough a scos la vânzare o casă cu trei dormitoare, living, grădină și parcare, la numai 9.000 lire sterline. Casele din zonă au o valoare de peste 50.000 lire sterline, însă cererea a scăzut aproape de zero.
Cum era de așteptat, zeci de britanici s-au înghesuit pentru un asemenea chilipir, fapt care l-a determinat pe agentul imobiliar să organizeze un tur în masă al casei. Probabil că s-a ajuns la o licitație în stradă sau la o bătaie între potențialii cumpărători.
Vi se pare corect? Când câștigi 2.000 – 3.000 lire sterline pe lună, să îți cumperi o casă cu 9.000 lire este de-a dreptul pervers. Ar trebui ca și zidarul Gheorghe Șapă să își poată lua casă cu 2.000 lei.
Comparativ, ieri, în Constanța, cu 9.000 lire sterline îți puteai cumpăra o magnifică garsonieră în căminele de nefamiliști de la CET!!!
Până și apartamentele ieftine ale Radului sunt de trei ori mai scumpe decât casa din Anglia. Sunt atât de ieftine încât 90% din înscrișii pe liste s-au lăsat păgubași, după ce garsonierele au ajuns să coste cât apartamentele cu două camere.
Avem oare șanse să ne cumpărăm, vreodată în criza asta, apartamente în Faleză Nord cu 5.000 euro? Nu, zic agenții imobiliari.
"În prezent, cele mai ieftine apartamente pornesc de la 40.000 – 45.000 euro. La terenuri, prețul minim este de circa 70 euro/mp. La garsoniere, vorbim de 13.000 – 17.000 euro, în zone ca CET sau Far. Nici în America nu va rămâne mult timp așa situația. Piața se va reglementa în cele din urmă iar astfel de anomalii vor dispărea", spune managerul agenției imobiliare Acord.
Cu alte cuvinte, acum ar fi momentul. Proprietarii români de imobile sunt mult prea zgârciți ca să taie din prețuri. Merg pe principiul babei, "Lasă, maică!" și o să moară cu apartamentele sub pernă. Într-un fel, n-ai cum să îi învinuiești. Dar nici să îi aștepți prea mult nu are rost. America, England, here we come!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6991 secunde