Peste un milion de copii sunt în pericol să moară de foame în Afganistan

124
Peste un milion de copii sunt în pericol să moară de foame în Afganistan - fondafganicopii-1629897980.jpg
Peste un milion de copii sunt în pericol să moară de foame în Afganistan, anunță UNICEF. Ajutoarele umanitare sunt blocate în haosul de pe aeroportul din Kabul, unde prioritatea o reprezintă evacuarea cetățenilor străini. Mai mult, organizația mondială avertizează că talibanii au început să recruteze copii, pe care îi antrenează să devină luptători.

Peste 40% dintre afgani sunt copii care au sub 15 ani. Războiul le-a răpit copilăria, iar venirea talibanilor le complică situația. Peste 10 milioane de copii afgani au nevoie urgentă de ajutor pentru a supraviețui, spune UNICEF.

Pieter Bult, reprezentant al UNICEF: „Numărul copiilor care suferă de malnutriție acută severă - ceea înseamnă că dacă nu intervii, copiii pot muri - crește alarmant. Ne așteptăm ca peste un milion de copii să fie afectați din cauza malnutriției severe”.

Cel puțin jumătate de milion de copii trăiesc acum în condiții greu de imaginat după ce familiile lor au fost strămutate în interiorul țării.

Peste 2.600 de minori au fost fie uciși, fie mutilați pe viață, arată rapoartele ONU. Pentru cei care au scăpat, calvarul continuă.

Pieter Bult, reprezentant al UNICEF: „Copiii sunt recrutați chiar ei în armată, ceea ce înseamnă încălcarea gravă a Convenției 
privind Drepturile Copiilor”.

Părinții lor par să facă orice pentru a-i scăpa: mulți și-au aruncat copiii peste gardul cu sârmă ghimpată în brațele soldaților americani.


Pieter Bult, reprezentant UNICEF: „Prioritatea noastră este să le căutăm și să le găsim familiile, să reunim copiii cu restul membrilor, asta este primordial, nu știu acum cazuri individuale, dar asta vom face”.

Cel mai important acum este ca ajutoarele umanitare să ajungă la milioanele de copii afgani care depind de ele. Peste 500 de tone de medicamente au fost blocate din cauza restricțiilor de pe aeroportul din Kabul.

Pieter Bult, reprezentant UNICEF: „Aprovizionarea este o problemă. Toată atenția acum este pe evacuare, vedem avioane mergând goale spre țară. Trebuie să ne asigurăm că vom avea un culoar aerian pentru avioane care să livreze medicamente în Afganistan”.

În total, peste 18 milioane de oameni - copii si adulti din Afganistan - depind de ajutoarele umanitare. Nevoile sunt în creștere în această perioadă din cauza secetei, arată datele ONU.

Aeroportul din Kabul a devenit o imagine a disperării totale de când talibanii au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, iar președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. Soldații din interiorul aeroportului din Kabul au fost martori la scene dramatice și au vorbit despre femeile afgane care au ajuns să își arunce bebelușii către ei, peste gardul de sârmă ghimpată, în încercarea de a-i salva pe micuți din infernul care a cuprins țara.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2728 secunde