Piaţa unică, unul dintre principalele motoare ale integrării europene, împlineşte 30 de ani

64
Piaţa unică, unul dintre principalele motoare ale integrării europene, împlineşte 30 de ani - fondpiataunica-1672926446.jpg

Articole de la același autor

Piaţa unică, unul dintre principalele motoare ale integrării europene, împlineşte 30 de ani

Uniunea Europeană marchează anul acesta cea de a 30-a aniversare a pieţei unice, una dintre realizările majore ale integrării europene şi unul dintre principalele sale motoare, a informat, într-un comunicat, Comisia Europeană.

Instituită la 1 ianuarie 1993, piaţa unică europeană permite libera circulaţie în UE a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor, facilitând viaţa cetăţenilor şi deschizând noi oportunităţi pentru întreprinderi.

Timp de 30 de ani, piaţa unică a condus la o integrare fără precedent a pieţelor între economiile statelor membre, servind drept motor al creşterii economice şi al competitivităţii şi sprijinind puterea economică şi politică a Europei la nivel mondial. Totodată, aceasta a jucat un rol-cheie în accelerarea dezvoltării economice a noilor state membre care au aderat la UE, eliminând barierele din calea intrării şi stimulând creşterea economică.


Mai recent, piaţa unică a fost esenţială pentru a ajuta Europa să facă faţă pandemiei de COVID-19 şi crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Menţinerea şi consolidarea integrităţii pieţei unice vor rămâne esenţiale pentru a permite Europei să răspundă în mod coordonat noilor provocări şi să sprijine în continuare competitivitatea economiilor europene.

Datorită pieţei unice, UE a reuşit să îmbunătăţească viaţa tuturor europenilor, inclusiv prin accelerarea tranziţiei către o economie mai verde şi mai digitală: Pactul verde european este strategia de creştere a UE. Pe baza propunerilor UE „Pregătiţi pentru 55” şi „Deceniul Digital”, UE instituie un cadru de reglementare care va sta la baza tranziţiei verzi şi a celei digitale a Europei. Strategia industrială însoţeşte industria UE în aceste tranziţii.


Piaţa unică contribuie, de asemenea, la asigurarea disponibilităţii continue a factorilor de producţie esenţiali pentru întreprinderi, inclusiv a materiilor prime critice şi a tehnologiilor avansate, cum ar fi semiconductorii.

În plus, sunt garantate standarde de siguranţă ridicate şi standarde tehnologice de vârf la nivel mondial. Legislaţia UE le permite consumatorilor să aibă încredere că toate produsele de pe piaţa unică sunt sigure şi se bazează pe standarde ridicate de protecţie a mediului, a lucrătorilor, a datelor cu caracter personal şi a drepturilor omului. Aceste norme şi standarde sunt adesea adoptate în întreaga lume, oferind întreprinderilor europene un avantaj competitiv şi consolidând poziţia Europei la nivel mondial, încurajând totodată o cursă către atingerea unui nivel cât mai înalt al standardelor. În prezent, UE stabileşte standarde la nivel mondial.


Datorită pieţei unice, răspunsul la crizele recente, cum ar fi pandemia de COVID-19 şi actuala criză energetică, se bazează pe o abordare europeană comună şi coordonată. În timpul pandemiei de COVID-19, menţinerea frontierelor interne deschise şi asigurarea bunei funcţionări a pieţei unice au permis vaccinurilor, echipamentelor medicale şi altor materiale critice să ajungă la cei care aveau nevoie de ele. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.341 secunde