Piloții ucraineni de F-16 s-ar putea antrena în România

191
Piloții ucraineni de F-16 s-ar putea antrena în România - index-1687523938.png

Articole de la același autor

Oficiali occidentali, citați de Politico, susțin că în prezent lucrează la negocierea unui contract pentru desfășurarea antrenamentului piloților Kievului în România.


Piloții ucraineni vor fi școliți în România ca să opereze puternicele avioane de luptă F-16 Fighting Falcon care vor fi donate de occidentali Kievului.


O coaliție de țări occidentale privesc România ca o posibilă locație pentru a antrena piloți ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16, potrivit a trei oficiali care au mai precizat că țările NATO se apropie de începerea unui program de dotare a Ucrainei cu aeronave occidentale.


„România este unul dintre locurile pe care coaliția le are în vedere pentru posibila antrenare (a piloților ucraineni - n.red.)”, a spus unul dintre oficialii occidentali sub condiția anonimatului, arată Politico.


Coalitia este formată din Danemarca, Țările de Jos, Regatul Unit, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia și în prezent „lucrează la negocierea unui contract pentru desfășurarea antrenamentului piloților într-un loc din România, au declarat actualii și foștii oficiali ai Pentagonului”, precizează publicația.


Mai mult, se pare că Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-16 Fighting Falcon, s-ar putea implica în formarea piloților ucraineni. Astfel, directorul operațional al companiei, Frank St. John, ar fi declarat că firma este pregătită să antreneze militari ucraineni să zboare și să întrețină F-16 de îndată ce țările occidentale acceptă să le trimită Kievului.


Oficialii europeni nu confirmă, dar nici nu infirmă faptul că propunerea de a pregăti piloți ucraineni în România este în discuție. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării a declarat doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est, dar și că discuțiile despre ce țări vor dona avioanele nu a fost încă încheiată.


Pe de altă parte, ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că în prezent se lucrează la planurile pentru dotarea Ucrainei cu avioane occidentale, că speră ca acestea să fie gata până la summitul NATO de la Vilnius din iulie și că antrenamentul piloților va începe mai târziu în această vară.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5503 secunde