Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, doreşte să demită Curtea Supremă

185
Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, doreşte să demită Curtea Supremă - presedinteargentina-1672946180.jpeg

Articole de la același autor

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a lansat o procedură parlamentară de revocare a Curţii Supreme pentru exercitarea necorespunzătoare a funcţiilor sale, o nouă etapă în conflictul dintre putere şi sistemul judiciar pe care doreşte să-l reformeze, scrie AFP.

Fernandez (peronist, centru-stânga) a transmis joi conducerii Camerei Deputaţilor o cerere de proces politic împotriva Curţii Supreme, solicitând un tratament legislativ rapid.

Demersul, cu o puternică simbolistică, nu are aproape nicio şansă de reuşită. Deputaţii trebuie să aprobe mai întâi principiul unei anchete. Aceasta din urmă, dacă are loc, se realizează în termen de 60 de zile de către o comisie parlamentară. Apoi, este necesară aprobarea cu două treimi din fiecare Cameră mai întâi pentru a inculpa oficial şi apoi a-i demite pe cei patru judecători ai Curţii Supreme de Justiţie.

Or, coaliţia de centru-stânga la putere nu deţine majoritatea absolută nici în Camera inferioară, nici în Senat, chiar dacă este cel mai important grup parlamentar acolo.

Iniţiativa şefului statului are loc în urma unei hotărâri din decembrie a Curţii Supreme, puternic contestată de puterea centrală, care a mărit proporţia veniturilor fiscale federale pe care ar urma să le primească capitala Buenos Aires, al cărei primar este opozantul de centru-dreapta Horacio Larreta.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5459 secunde