Președintele Barack Obama susține interzicerea armelor de asalt

150
Președintele Barack Obama susține interzicerea armelor de asalt - obama-1355929541.jpg
Președintele american Barack Obama va susține proiectul de lege inițiat de o senatoare democrată, menit să interzică vânzarea, transferul, fabricarea și importul a circa 100 de modele de arme de asalt, a anunțat Casa Albă, preluată de AFP. 


Acest anunț intervine la câteva zile după masacrul petrecut într-o școală primară din orașul Newtown, statul Connecticut, soldat cu moartea a 27 de persoane, dintre care 20 de copii, incident ce a stârnit vii reacții în toată țara. 

"Președintele Barack Obama susține activ, de exemplu, iniția-tiva senatoarei Dianne Feinstein de a prezenta o lege care să reintroducă interzicerea armelor de asalt", a declarat în cursul brie-fingului de presă zilnic purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, ca răspuns la o întrebare legată de viitoarele demersuri ale președintelui în domeniul controlului armelor.

Această lege federală votată în 1994, sub administrația Clinton, a expirat în 2004. Ea interzicea producerea și vânzarea armelor de asalt, însă Congresul nu a reînnoit termenul de aplicare al acesteia.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Obama va sprijini orice inițiativă de a interzice încărcătoarele de mare capacitate ce pot conține zeci de cartușe, precum și posibilitatea ca persoane fără licență să vândă arme în particular.

Lista armelor interzise de propunerea senatoarei Feinstein include puști și pistoale semiautomate, în timp ce încărcătoarele cu mai mult de 10 gloanțe vor fi, de asemenea, scoase în afara legii - cele folosite de Adam Lanza, criminalul din Newtown, puteau conține cu mult mai multe.

Potrivit proiectului ce va fi prezentat de Dianne Feinstein în prima zi a viitoarei sesiuni a Congresului, la 3 ianuarie, numai armele noi vor cădea sub incidența noii legi. Textul va excepta peste 900 de modele folosite pentru vânătoare sau sport, precum și armele istorice și manuale.

Șansele de adoptare a acestei legi depind de atitudinea pe care o vor adopta numeroși parlamentari care au legături cu puternicul grup de lobby al armelor, NRA, și în special de liderii republicani din Camera Reprezentanților, fără acordul cărora niciun proiect de lege nu poate fi adus în dezbaterea Congresului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Decembrie 2012
Stire din Actual : Mărturii șocante din "școala groazei"
Pagina a fost generata in 0.3595 secunde