Protestele fermierilor se intensifică. Guvernul francez a scos blindatele pentru a proteja Parisul

119
Protestele fermierilor se intensifică. Guvernul francez a scos blindatele pentru a proteja Parisul - ad00ndamagfzad1imwy5ntmwywmxzdy1-1706725370.jpg

Articole de la același autor

Fermierii au blocat autostrăzi din Franța și Belgia, iar protestele s-au extins şi în alte părţi ale Europei. Agricultorii spanioli şi italieni au anunţat că se alătură mişcării de protest, care a lovit şi Germania. Guvernul francez a scos blindatele pentru a proteja Parisul, relatează Reuters.


Mișcarea de protest a fermierilor europeni se extinde și urmăreşte să preseze guvernele să relaxeze normele de mediu şi să îi protejeze de creşterea costurilor şi de importurile ieftine. Propunerea Comisiei Europene nu oprește protestele fermierilor Cu toţi ochii aţintiţi asupra summitului UE programat pentru joi, Comisia Europeană a făcut miercuri propuneri de limitare a importurilor de produse agricole din Ucraina şi de relaxare a unor reglementări ecologice, însă este puţin probabil ca acest lucru să fie suficient pentru a potoli furia fermierilor, care au declarat că vor continua să blocheze autostrăzile şi porturile până când toate cererile le vor fi îndeplinite.


„Ceea ce se întâmplă în acest moment provine din acumularea de reguli pe care la început le accepţi până când devine prea mult”, a declarat Arnaud Rousseau, şeful puternicului sindicat FNSEA din Franţa.


În timp ce protestele au fost până acum în mare parte paşnice - deşi fermierii francezi au pulverizat gunoi de grajd lichid pe clădirile prefecturilor locale şi au dat foc la anvelope - poliţia franceză a arestat miercuri 18 persoane în timpul unor confruntări. Cei arestaţi conduceau tractoare şi încercau să blocheze piaţa de alimente angro de la Rungis din Paris, un centru de produse pentru Franţa şi nu numai.


Până acum, poliţia a lăsat fermierii să blocheze autostrăzile fără să intervină. 100 de blocaje ale fermierilor în Franța.


Guvernul scoate blindatele


Ministrul de interne Gerald Darmanin a avertizat însă că, în timp ce protestele fermierilor pe autostrăzi vor fi tolerate, poliţia nu le va permite fermierilor să blocheze aeroporturile sau piaţa Rungis. În total, există aproximativ 100 de blocaje, a anunţat el. Postul de televiziune BFM TV a arătat imagini cu blocaje în apropierea râului Loara, poliţia împiedicând tractoarele să se apropie de Paris. Potrivit imaginillor, tractoarele părăsesc drumurile şi o iau pe câmpuri pentru a ocoli barajele poliţiei.


Fermierii spun că nu sunt plătiţi suficient, că sunt sufocaţi de taxe şi reguli ecologice şi că se confruntă cu o concurenţă neloială. „Dacă vom continua aşa, sfârşitul agriculturii va însemna sfârşitul civilizaţiei”, a declarat Adelin Desmecht, un fermier belgian în vârstă de 28 de ani, care dă vina pe prea multe reglementări şi birocraţie.


Fermierii francezi au obţinut deja mai multe concesii, inclusiv renunţarea de către guvern la planurile de reducere treptată a subvenţiilor pentru motorina agricolă. Într-un alt pas menit să domolească furia agricultorilor, Ministerul Agriculturii a anunţat un ajutor suplimentar de 230 de milioane de euro pentru producătorii francezi de vin.


Protestele fermierilor se extind în Europa


În Belgia, fermierii au blocat pentru a doua zi drumurile de acces către portul de containere Zeebrugge. Un organizator al protestului, care şi-a dat numele Bruno, a declarat că peste 100 de tractoare participă la blocaj. Un purtător de cuvânt al portului Antwerp-Bruges a declarat că fermierii au început, de asemenea, să blocheze camioanele la ieşirea şi intrarea în port, al doilea port ca mărime din Europa. O autostradă importantă din Belgia a fost, de asemenea, blocată.


În Italia, în ultimele zile, fermierii au blocat traficul cu sute de tractoare în apropierea punctelor de acces către autostrăzi de lângă Milano, în Toscana şi în alte părţi. Grupul de lobby al fermierilor Coldiretti a declarat că peste 1.000 dintre membrii săi se vor deplasa la Bruxelles pentru a lua parte la o demonstraţie, joi, în faţa Parlamentului European.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6146 secunde