Regizorii ucraineni, sprijiniți la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde îşi pot prezenta producţiile

91
Regizorii ucraineni, sprijiniți la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde îşi pot prezenta producţiile - fondfestivalfilm-1660491100.jpg

Articole de la același autor

Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de prezentare a peliculelor din regiune, va permite pentru prima dată prezenţa producţiilor ucrainene în competiţie şi va oferi sprijin regizorilor ucraineni, informează Reuters.

„Festivalul, care a crescut pentru a acoperi sectorul din Viena până la Istanbul, a fost fondat spre sfârşitul Războiului bosniac, în 1995, ca un act de sfidare al entuziaştilor care au rezistat unui asediu de 43 de luni al capitalei condus de forţele sârbe bosniace. La începutul războiului din Ucraina a devenit clar că ceva trebuia făcut în semn de solidaritate cu colegii din industria filmului din Ucraina”, a declarat pentru Reuters directorul festivalului, Jovan Marjanovic.

Festivalul, care a început vineri, a decis să îşi deschidă programul competiţional producţiilor din Ucraina şi a oferit statutul de artist rezident cineaştilor ucraineni pentru a le permite să lucreze şi să-şi dezvolte în continuare filmele.

De asemenea, a oferit locuri de muncă profesioniştilor ucraineni care au devenit refugiaţi, dar au lucrat anterior la festivaluri de film din Kiev şi Odesa. Scenaristele şi regizoarele Marysia Nikitiuk şi Maria Stoyanova au sosit la Sarajevo în urmă cu câteva luni pentru a-şi dezvolta proiectele şi pentru a le prezenta pe platforma CineLink, ce reuneşte scenarişti şi producători şi include proiecţii de film.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a întrerupt munca lui Stoyanova la filmul său de debut, după ce finanţarea a fost sistată, regizorul de montaj s-a înrolat în armată, iar producătorii s-au implicat în activităţi de voluntariat şi filmarea războiului.

„Rezidenţa şi participarea la workshop au devenit un sprijin semnificativ pentru mine ca artist”, a declarat Stoyanova pentru Reuters.

„Această oportunitate de a lucra şi de a gândi ajută la vindecarea rănilor mintale”, a adăugat ea.

Nikitiuk şi-a exprimat speranţa că va găsi parteneri şi co-producători pentru scenariul său despre persoane afectate de tulburare de stres post-traumatic, inspirat de femeile şi copiii strămutaţi pe care i-a întâlnit într-un adăpost dintr-un sat ucrainean unde s-a ascuns la începutul războiului.

Regizorul suedez Ruben Ostlund va fi de asemenea omagiat în timpul festivalului. Filmul său, „Triangle of Sadness”, care a câştigat anul acesta Palme D'Or pentru cel mai bun film la Festivalul de la Cannes, a deschis evenimentul. Festivalul, care va prezenta 235 de filme din 62 de ţări, 51 dintre acestea în cadrul competiţiei, îi va omagia de asemenea pe actorul danez Mads Mikkelsen şi pe actorul şi regizorul american nominalizat la Oscar Jesse Eisenberg.

Festivalul de la Sarajevo se va încheia pe data de 21 august.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Noiembrie 2018
Stire din Cultură-Educație : Festivalul Filmului Kazah, la start
Pagina a fost generata in 0.3809 secunde