Cum se chinuie Rusia să provoace un război în Kosovo

321
Cum se chinuie Rusia să provoace un război în Kosovo - fondrusiakosovo-1659444532.jpg

Articole de la același autor

O aparent banală schimbare a unor plăcuțe de înmatriculare auto a fost suficientă pentru a reaprinde un conflict înghețat din Balcani, la granița dintre Kosovo și Serbia: în regiune s-au auzit din nou zgomotele focurilor de armă și ale alarmelor antiaeriene, iar Rusia și-a făcut imediat simțită prezența: ministerul rus de Externe s-a grăbit să acuze autoritățile de la Priștina că încearcă să-i mute forțat pe cetățenii sârbi din regiune, prin schimbarea numerelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbești cu unele kosovare.

Ideea că Occidentul ar duce o politică criminală în Balcani reprezintă una din retoricile preferate ale Moscovei, mai ales după ce armata rusă a invadat Ucraina. Invazie care, de câteva zile, a început să scârțâie din toate încheieturile. În aceste condiții, Kosovo va deveni, cel mai probabil, cea mai importantă diversiune a Rusiei în zona europeană. Moscova speră astfel ca, prin declanșarea unui potențial conflict în Balcani, să destabilizeze Occidentul și să saboteze astfel inclusiv ajutorul militar și politic acordat Ucrainei, consideră analiștii militari și politici consultați de digi24.ro.

„Pentru o Rusie relativ blocată în Ucraina, orice formă de multiplicare hibridă a tensiunilor, a stresului, a crizelor în Europa sau lume poate fi o oportunitate de a improviza cumva o ieșire din corzi. E ca în șah, când un front de pe tablă se blochează, devine static, încerci să muți un pion din altă zonă, poate așa jocul se deschide”, a declarat, pentru digi24.ro, Ovidiu Raețchi, președintele Centrului Euro-atlantic pentru Reziliență.

Iar acum Moscova improvizează prin încercarea de a muta pionul Kosovo pe harta Europei.

Cum s-a ajuns însă la focuri de armă, alarme antiaeriene în Kosovo și la recentele acuzații formulate de Moscova la adresa autorităților de la Priștina?

Poliția din Kosovo a anunțat că a închis, duminică după-amiază, două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, în nordul țării, după ce sârbii, majoritari în zonă, au blocat drumurile și au tras focuri de armă în direcția polițiștilor, în semn de protest față de o reglementare ce urma să intre în vigoare de la 1 august.

Conform reglementării, proprietarii mașinilor care au plăcuțe de înmatriculare specifice Serbiei ar fi trebuit să și le înlocuiască cu plăcuțe de înmatriculare specifice statului kosovar. La 14 ani de la declararea independenței Kosovo față de Serbia, cei aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul țării încă folosesc plăcuțe de înmatriculare și documente emise de autoritățile sârbe și refuză să recunoască instituțiile din capitala Priștina.


În plus, guvernul de la Priștina a decis că, începând cu 1 august, toți cetățenii din Serbia care vizitează Kosovo trebuie să obțină un document suplimentar la frontieră pentru a li se acorda permisiunea de a intra în țară. O regulă similară este aplicată și de autoritățile de la Belgrad în cazul kosovarilor care vizitează Serbia.

Kosovo este recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, dar nu și de Serbia și Rusia și nici de câteva state ale UE, printre care și România.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4155 secunde