Risc de atac terorist în Europa. Un nou 11 septembrie e posibil!

3003
Risc de atac terorist în Europa. Un nou 11 septembrie e posibil! - 911c-1325243401.jpg
Majoritatea țărilor membre UE nu verifică pașapoartele folosind baza de date internațională ce cuprinde documente de călătorie furate sau pierdute, situație ce expune continentul riscului unui atac terorist de amploare, a avertizat directorul Interpol, citat de Independent, în ediția online.

Mulți pași elementari nu sunt respectați, ceea ce ar putea duce la un alt 11 septembrie, un alt 7 iulie (2005, din Londra), un alt 11 martie de la Madrid", a declarat secretarul general al Interpol, Ronald Noble. "Lecția care trebuie învățată ... este că persoanele care dețin documente de călătorie furate, dacă nu sunt oprite, pot intra în țară și comite un atac îngrozitor", a adăugat el.

El a dezvăluit că anul trecut 500 de milioane de zboruri nu au fost verificate cu baza de date a Interpol. "Speranța mea este că nu va fi nevoie de un alt 11 septembrie, 7 iulie sau 11 martie, în care cineva să intre într-una dintre aceste țări cu un pașaport furat și să comită un atac terorist, pentru ca toate statele să verifice în mod sistematic pașapoartele", a declarat el, potrivit Realitatea.net.

Noble a declarat că acordul Schengen, care permite deplasarea în aproape tot spațiul UE fără pașaport, înseamnă că un singur eșec în ceea ce privește securitatea granițelor pune în pericol întreaga Europă. "Dacă spunem cu toții că trebuie să avem încredere unii în alții pentru verificarea persoanelor care ne trec granițele, atunci trebuie să avem cu toții aceleași standarde", a explicat el.

O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat însă că spațiul Schengen are propria bază de date pentru controlul la granițele externe, astfel că "statele membre Schengen nu sunt obligate să efectueze controale sistematice folosind baza de date a Interpol". Totuși, Interpol susține că sistemul Schengen nu este la fel de cuprinzător ca baza sa de date, deoarece nu cuprinde înregistrările celorlalte 131 de țări care nu sunt membre UE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2945 secunde