Rusia a sărbătorit 70 de ani de la victoria de la Stalingrad

402
Rusia a sărbătorit, sâmbătă, 70 de ani de la victoria sovietică obținută în bătălia de la Stalingrad, prima înfrângere suferită de către germani în Al Doilea Război Mondial, o victorie prezentată în continuare de către ruși ca evenimentul care a salvat Europa de la nazism. 


Volgogradul a revenit, cu această ocazie, la fostul său nume de Stalingrad. Acest oraș de pe malul Volgăi s-a împodobit cu steaguri și afișe care glorifică eroii și învingătorii bătăliei. 

Mii de persoane, de toate vârstele, s-au reunit încă de sâmbătă dimineața în centrul orașului, pentru a asista la o paradă militară în culorile fostei Armate Roșii.

"Îmi amintesc despre prietenii mei care au murit aici", a declarat, pentru AFP, Piotr Șabarov, în vârstă de 89 de ani, care a venit în oraș să asiste la festivități. El locuiește la Veliki Novgorod, în nord-estul Rusiei.

Reprezentanți ai puterii, inclusiv vicepre-mierul rus Dmitri Rogozin, veterani și membri ai Partidului Comunist au depus coroane de flori la Monumentul soldatului necunoscut, situat pe Aleea Eroilor.

La monument, mulțimea afișa o banderolă pe care se putea citi "Vă mulțumim pentru victorie!".

"Festivitățile sunt remarcabile", a subliniat Tatiana, în vârstă de 26 de ani. "Este important ca tineretul să fie educat și să i se insufle dragostea față de patrie", a adăugat ea.

v v v

În contextul unei intensificări a sentimentului patriotic, autoritățile au hotărât să marcheze 70 de ani de la victoria obținută de către fosta Armată Roșie, pe 2 februarie 1943, împotriva naziștilor, în această bătălie decisivă și sângeroasă.

Țarițîn în perioada imperială, orașul a primit ulterior numele fostului lider sovietic Iosif Stalin, în 1925, după care a devenit Volgograd (după numele fluviului Volga, care îl traversează), în 1961, în perioada destalinizării, lansată de către Nikita Hrușciov. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Ianuarie 2013
Stire din Actual : Gerul face prăpăd în Rusia
Pagina a fost generata in 0.3342 secunde