Şeful CIA, vizită în Israel pe fondul tensiunilor cu Iranul

151
Şeful CIA, vizită în Israel pe fondul tensiunilor cu Iranul - sefulciainvizita-1628611221.jpg

Articole de la același autor

Şeful Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, William Burns, efectuează o vizită în Israel, pe fondul creşterii tensiunilor între statul israelian şi Iran, a anunţat un responsabil israelian. Directorul CIA urmează să se întâlnească cu premierul israelian Naftali Bennett, precum şi cu noul şef al serviciilor de informaţii externe israeliene (Mossad), pentru a discuta cu privire la programul nuclear iranian şi la activităţile Iranului în regiune, potrivit site-ului de infomare israelian Walla News. Burns se va deplasa și la Ramallah, pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, şi cu şeful serviciului de informaţii palestinian, Majed Faraj. La 29 iulie, MT Mercer Street, un petrolier administrat de o societate aparţinând unui miliardar israelian, a fost ţinta unui atac cu dronă în largul Oman, incidentul soldându-se cu doi morţi: un agent de securitate britanic şi un membru român al echipajului.

SUA, Marea Britanie şi Israelul au atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a dezminţit orice implicare pe fondul tensiunilor recurente, atacurilor şi actelor de sabotaj în serie în apele din regiune.

Comandamentul Central al armatei americane a dat publicităţii vineri rezultatele unei anchete potrivit căreia două drone capcană au ratat mai întâi ţinta, după care o a treia „încărcată cu explozibil de uz militar” s-a abătut asupra MT Mercer Street. Experţi americani au concluzionat, pe baza probelor că această dronă „a fost fabricată în Iran”, apreciind că „distanţa între coastele iraniene şi locul” unde s-a produs atacul este compatibilă cu raza precedentelor atacuri cu dronă atribuite Teheranului.

Diplomat de carieră, William Burns a fost la originea, sub preşedinţia lui Barack Obama, a unei apropieri cu Iranul, conducând negocieri secrete în 2011 şi 2012 în Oman cu această ţară, în pofida absenţei relaţiilor diplomatice cu SUA. Aceste discuţii au permis apoi demararea altora, oficiale, între Teheran şi marile puteri (SUA, China, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie), care au culminat în 2015 cu acordul nuclear cu Iranul (JCPOA), căruia Israelul i s-a opus.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8178 secunde