Concurs SUA insistă asupra exploatării gazelor de șist în Bulgaria

681
SUA insistă asupra exploatării gazelor de șist în Bulgaria - 0312hillaryclintonunwomenfull600-1328532450.jpg

Articole recomandate

Statele Unite îl vor trimite în Bulgaria pe Richard Morningstar, trimisul special american pentru Eurasia în domeniul energetic, pentru discuții detaliate cu autoritățile bulgare privind exploatarea gazelor de șist, a anunțat duminică secretarul de stat american, Hillary Clinton, scrie luni cotidianul sofiot 24 Ceasa.

Experții care îl vor însoți pe Morningstar vor prezenta bulgarilor cele mai avansate tehnologii de exploatare a zăcămintelor de gaze. Hillary Clinton a efectuat duminică o vizită de lucru de câteva ore la Sofia, printre subiectele discutate cu autoritățile bulgare aflându-se și colaborarea în domeniul militar, situația din Orientul Mijlociu, progresele realizate de Bulgaria în domeniile justiție și drepturile minorității rome.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat american, premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că țara sa va menține moratoriul asupra exploatării gazelor de șist. 'Am subliniat că protecția mediului și menținerea naturii noastre într-o stare bună pentru generațiile următoare se află pe primul loc. De aceea, și moratoriul impus asupra exploatării gazelor de șist va rămâne până când societatea nu va fi convinsă că această tehnologie este sigură și nu pune în pericol mediul', a afirmat Borisov.

Premierul bulgar a mai afirmat că abordarea sa este aceeași, indiferent dacă este vorba de exploatarea gazelor de șist sau de energia nucleară. Dacă aș fi fost convins că proiectul pentru construirea unei centrale nucleare la Belene este unul sigur, rentabil din punctul de vedere economic, și că centrala nu va fi închisă peste 10 ani, așa cum s-a întâmplat cu patru reactoare de la Kozlodui, aș fi semnat chiar astăzi pentru continuarea lucrărilor de construcție, a spus Borisov. El a explicat în acest fel de ce proiectul este înghețat de mai bine de doi ani și jumătate.

Bulgaria joacă ping-pong cu marile puteri, titrează Standart. La câteva minute după ce avionul doamnei Clinton a decolat de pe aeroportul din Sofia, trei miniștri bulgari au plecat la Moscova. Este vorba de vicepremierul și ministru al finanțelor Simeon Diankov, ministrul economiei și energiei Traicio Traikov și cel al transporturilor Ivailo Moskovski. Ceea ce leagă cele două vizite este faptul că în centrul discuțiilor se află subiectele energetice. La Sofia, Hillary Clinton a îndemnat la limitarea dependenței Bulgariei de Rusia în domeniul energetic, în timp ce, la Moscova, ministrul Traikov se va întâlni cu Serghei Șmatko, ministrul rus al energiei. Cei doi vor discuta marile proiecte comune în acest domeni, cum ar fi centrala nucleară de la Belene și gazoductul South Stream, scrie publicația.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5466 secunde