SUA sprijină populaţia din Afganistan cu peste 200 milioane de dolari

188
SUA sprijină populaţia din Afganistan cu peste 200 milioane de dolari - antonioguterresunsecretarygenera-1648796731.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite ale Americii au promis aproape 204 milioane de dolari ca asistenţă umanitară suplimentară pentru populaţia din Afganistan, a anunţat Departamentul de Stat, transmite dpa, citată de Agepres.

Cu acest nou angajament, anunţat la conferinţa donatorilor pentru Afganistan organizată online joi, suma totală oferită de SUA ca ajutor umanitar, începând din august 2021, se ridică la peste 720 de milioane de dolari, a menţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

"SUA rămân angajate faţă de susţinerea nevoilor umanitare ale populaţiei afgane şi vom continua presiunile asupra conducerii talibane pentru a respecta drepturile tuturor cetăţenilor afgani, inclusiv dreptul fetelor la educaţie", a adăugat Price.

Washingtonul a salutat totodată angajamentele făcute de alte state donatoare şi a mulţumit Germaniei, Qatarului, Marii Britanii şi Biroului ONU pentru coordonarea asistenţei umanitare pentru organizarea evenimentului.

În total, la conferinţa de joi 41 de state donatoare s-au angajat să ofere peste 2,44 miliarde de dolari ca ajutor umanitar Afganistanului şi ţărilor învecinate, pe parcursul acestui an, potrivit secretarului general asistent al ONU pentru probleme umanitare Joyce Msuya.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres ceruse însă 4,4 miliarde de dolari ca "ajutor vital", subliniind că 95% dintre afgani au dificultăţi în a-şi asigura hrana zilnică, iar din cauza sărăciei care continuă să se extindă unii dintre ei ajung să-şi vândă copiii sau propriile organe pentru a-şi putea hrăni familiile.

Guterres a atenţionat într-un discurs adresat conferinţei că educaţia fetelor nu trebuie folosită ca monedă de schimb, dar le-a amintit în acelaşi timp statelor donatoare că populaţia afgană nu trebuie pedepsită de două ori.

Reprezentanţii statelor donatoare au insistat ca donaţiile să fie distribuite celor care au nevoie de ele, fără interferenţe din partea liderilor administraţiei talibane instalate la Kabul anul trecut, după retragerea forţelor internaţionale, şi care a fost criticată în Occident pentru că impune o interpretare dură a legii islamice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5654 secunde