SUA suspectează Rusia de încălcarea unui tratat strategic și a sesizat NATO

255
SUA suspectează Rusia de încălcarea unui tratat strategic și a sesizat NATO - f15ktaurus-1391166445.jpg

Articole recomandate

Statele Unite au informat Alianța Nord-Atlantică în legătură cu posibila încălcare de către Rusia a unui acord privind forțele strategice, după ce armata rusă a testat un nou tip de rachetă de croazieră, afirmă surse citate de ziarul The New York Times.


Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de spionaj americane, Rusia a efectuat teste cu un nou tip de rachetă de croazieră încă din anul 2008.


Testele ruse ar încălca Tratatul Rachetelor Nucleare cu Rază Medie de acțiune (INF), semnat în anul 1987 de președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.


Administrația de la Washington anchetează testele Rusiei din mai 2013, solicitând explicații din partea Moscovei. "Deocamdată, nu s-a stabilit oficial că Rusia a încălcat Tratatul", a explicat Rose Gottemoeller, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat.


Deși litigiul nu a fost constatat la nivel formal, Administrația Barack Obama a informat Alianța Nord-Atlantică în legătură cu această situație. "Respectarea sau nu a prevederilor unui tratat nuclear este o problemă foarte serioasă. Tratatul Rachetelor Nucleare cu Rază Medie de acțiune este o componentă-cheie a securității euro-atlantice", a declarat un oficial NATO citat de BBC.


Statele Unite nu au dezvăluit despre ce rachetă de croazieră este vorba, dar, potrivit unor experți, Rusia a testat sisteme R-26, cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri, scrie realitatea.net.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6733 secunde