Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată din 1917

263
Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată din 1917 - ucrainacraciuntw1-1703511270.png
Creștinii ortodocși ucraineni au participat duminică la slujbele religioase dedicate Nașterii Domnului Iisus Hristos, sărbătorind pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie din 1917, după ce guvernul a schimbat data de la 7 ianuarie, atunci când sărbătoreau în mod tradițional Crăciunul pe rit vechi. Mișcarea este menită să aproprie Ucraina de UE și de a rupe dependența față de Patriarhia de la Moscova.


Milioane de ucraineni sărbătoresc prima zi de Crăciun pe 25 decembrie, asta după ce guvernul a mutat data de pe 7 ianuarie, în ceea ce vrea să fie o mișcare care să reducă din dependența Ucrainei față de cultura rusă.


“Toți ucrainenii sunt împreună. Cu toții sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o singură țară unită”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj de Crăciun difuzat duminică seara.


„Nopțile dinainte de Crăciun sunt cele mai lungi din an. Cu toate acestea, ziua a început deja să se prelungească și lumina a început să predomine. Lumina devine mai puternică. Zi de zi și pas cu pas, întunericul se retrage. Întunericul va pierde în cele din urmă. Răul va fi învins. Astăzi, acesta este scopul nostru comun, dorința noastră comună și ceea ce ne rugăm. Pentru libertatea noastră. Pentru victoria noastră. Pentru Ucraina noastră. Hristos S-a Născut! Slăviți-L”, a scris președintele Ucrainei.


În portul Odesa din sudul Mării Negre, zeci de biserici și enoriași s-au rugat și au aprins lumânări în timp ce preoții țineau slujba de Ajunul Crăciunului în Catedrala Nașterii Domnului, împodobită cu brazi.


Desprinderea de moștenirea rusă


Majoritatea bisericilor creștine din răsărit folosesc calendarul iulian, unde Crăciunul cade pe 7 ianuarie, mai degrabă decât calendarul gregorian folosit în viața de zi cu zi și de către bisericile occidentale, inclusiv de Biserica ortodoxă Română.


Zelenski a semnat o lege în luna iulie 2023 care mută sărbătoarea pe 25 decembrie, spunând că le permite ucrainenilor să „abandoneze moștenirea rusă de a impune sărbătorile de Crăciun pe 7 ianuarie”.


Schimbarea datei face parte dintr-o serie de mișcări ale Ucrainei survenite de la invazia rusă, prin care se urmărește eliminarea „ruinelor imperiilor rus și sovietic”. Alte măsuri includ redenumirea străzilor și îndepărtarea monumentelor, transmite France 24.


Biserica Ortodoxă a Ucrainei s-a despărțit oficial de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza anexării Crimeei de către Moscova în 2014 și a sprijinului său pentru separatiștii din estul Ucrainei.


Este pentru prima oară în istoria modernă a Ucrainei când credincioşi ortodocşi sărbătoresc Crăciunul în acelaşi timp cu catolicii, dar şi cu ortodocşii din România, Grecia şi Bulgaria, la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie în calendarul civil, aşa cum era tradiţia până acum.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6217 secunde