Uniunea Europeană avertizează cu privire la ameninţările secesioniste lansate de sârbii bosniaci

174
Uniunea Europeană avertizează cu privire la ameninţările secesioniste lansate de sârbii bosniaci - 1-1682059338.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Europeană a avertizat că ameninţările secesioniste din partea Republicii Srpska (entitatea sârbă din Bosnia) şi legile ce limitează libertatea presei şi drepturile persoanelor LGBT ar putea submina progresele Bosniei către aderarea la blocul comunitar, transmite Reuters.

La jumătatea lunii decembrie, Bosnia a primit statutul de candidat la aderarea la UE, o decizie motivată de teama că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde la volatila regiune a Balcanilor Occidentali.

„Noile ameninţări cu secesiunea venite dinspre Republica Srpska sunt inacceptabile, neîntemeiate şi contribuie la un climat de neîncredere şi tensiune într-o perioadă de criză în Europa, când este nevoie de stabilitate şi cooperare”, a declarat, la Sarajevo, ministrul de externe suedez Tobias Billstrom, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Speranţele unei aderări a Bosniei al UE au sporit în urma alegerilor generale din octombrie, după ce noul guvern a promis să implementeze reformele ambiţioase cerute de Bruxelles.

Însă Milorad Dodik, liderul naţionalist al Republicii Srpska, şi-a intensificat retorica secesionistă şi a propus legi care limitează libertatea presei şi drepturile personale. Printre acestea se află includerea defăimării în Codul Penal şi interzicerea organizaţiilor LGBT în instituţiile de învăţământ. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5292 secunde