Verdict al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova: Partidul „ŞOR”, declarat în afara legii

124
Verdict al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova: Partidul „ŞOR”, declarat în afara legii - 1-1687180595.jpg
Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a declarat, luni, 19 iunie, drept neconstituţional partidul prorus al oligarhului fugar Ilan Şor, aflat în spatele unui val de manifestaţii antiguvernamentale, constatând că această formaţiune politică a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, conform Deschide.md, Newsmaker şi Reuters.

Magistraţii Curţii Constituţionale s-au pronunţat astfel în cazul unei sesizări depuse de guvernul de la Chişinău privind scoaterea în afara legii a formaţiunii politice fondate şi conduse de Ilan Şor, acuzat de Occident şi de Chişinău că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva sa.

Potrivit preşedintelui CCM, Nicolae Roşca, de la data pronunţării prezentei hotărâri, Partidul „ŞOR” se consideră dizolvat şi niciun act adoptat după pronunţarea hotărârii Înaltei Curţi nu are valoare juridică.

Totodată, reprezentanţii Partidului „ŞOR” care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-şi exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputaţi independenţi, fără dreptul de a se afilia altor grupuri parlamentare.

La fel, listele candidaţilor supleanţi în parlament şi consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în parlament atribuit Partidului „ŞOR” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituţională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3095 secunde