Medicul de gardă

"Ce rău pot să facă niște vitamine cu calciu și magneziu?"

2942
"De câte ori mă simt epuizată, merg la farmacie și îmi cumpăr vitamine, am grijă să conțină calciu și magneziu, știu că ajută oasele. Când i-am spus farmacistei că le iau de capul meu, fără aprobarea medicului de familie, mi-a recomandat să renunț. Era lume la coadă, mai multe nu mi-a zis. Mă tot întreb ce rău pot să facă niște vitamine cu calciu și magneziu, până la urmă sunt vitamine, nu cine știe ce medicamente?" (Corina Lungu).


v v v

Este adevărat, doamnă Lungu, o confirmă și dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, că pentru menținerea în formă a organismului, vitaminele și mineralele sunt esențiale. Dacă acestea sunt însă înghițite fără prescripție medicală și în exces, în loc de beneficii, ne putem trezi cu serioase probleme de sănătate. Or, tocmai pentru evitarea neplăcerilor, medicul specialist recomandă ca suplimentele de vitamine și minerale să se administreze numai la recomandarea medicului și după efectuarea analizelor de sânge necesare. Din păcate, a devenit o modă, mai ales în ultimii ani, ca din ce în ce mai puține persoane să respecte această regulă, pornind de la premisa că niște banale vitamine nu au cum să le facă rău.

Efecte nebănuite

Referitor, de exemplu, la surplusul de calciu din organism, acesta poate produce îngustarea vaselor de sânge din creier, ceea ce determină distrugeri neuronale, dar și apariția pietrelor la rinichi, iar cantitățile prea mari de magneziu produc greață, vărsături, hipotensiune arterială, retenție urinară, depresie. S-au semnalat câteva cazuri de supradoză de magneziu care au determinat chiar paralizie sau comă. Desigur, acestea sunt puține, însă atâta vreme cât riscurile există, trebuie avute în vedere. Suficiente motive pentru ca problema administrării după ureche a multivitaminelor să nu fie tratată cu superficialitate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2994 secunde