De ce nu se plătește salariul în două "chenzine"

237
De ce nu se plătește salariul în două

Articole de la același autor

"Nu înțeleg de ce nu se mai plătește salariul în două chenzine. Când ridic problema asta, sunt făcută comunistă. Dar și mulți ani după Revoluție, tot de două ori se plătea salariul. În ultimii ani s-a schimbat metoda și nu cred că e bine. Sunt multe cheltuieli, iar când te vezi cu banul în mână, uiți că mai e mult până iei leafa următoare. Sunt curioasă, legea nu mai permite să se dea două chenzine, ca pe vremuri, sau e mai simplu să se dea leafa o dată pe lună?" (Luminița Ivanov).


Indiscutabil, și data stabilită pentru plata salariului trebuie să respecte legislația muncii și nu simplificarea activității salariaților care se ocupă de salarizare. Astfel, după cum ne-a explicat Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, angajatorul este obligat prin lege să plă-tească salariul cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz. Însă, aceeași lege permite, dacă se dorește, ca plata sala-riului să se facă și în două chenzine. Indiferent de numărul chenzinelor în care se face plata, salariul trebuie să fie acordat în bani. Cât privește plata în natură a unei părți din salariu, aceasta este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă. De asemenea, legea obligă ca salariul să fie plătit direct titularului sau persoanei împuternicite de acesta.


De precizat că întârzierea neju-tificată a plății salariului sau neplata acestuia pot determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea preju-diciului produs salariatului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 24 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Cum se fac măririle  de salariu
Miercuri, 16 Aprilie 2014
Stire din Social : Ce program au Punctele Enel, de Paști
Pagina a fost generata in 1.9533 secunde