Ești cetățean european, ai o grămadă de drepturi

77
Ești cetățean european, ai o grămadă de drepturi - siteesticeteuropjg-1410980401.jpg
În Uniunea Europeană trăiesc 500 de milioane de oameni, în 28 de țări. Avem dreptul să trăim, să muncim, să călătorim și să facem achiziții oriunde în Europa. Anual, facem peste un miliard de călătorii peste graniță, iar 12 milioane dintre noi trăiesc în altă țară din UE. Dar, uneori, întâmpinăm obstacole legate de libertatea noastră de a ne mișca în Europa, pentru că nu profităm din plin de drepturile noastre. Avocat.net a alcătuit o sinteză utilă, ce cuprinde majoritatea drepturilor de care putem beneficia că cetățeni europeni. Iată câteva dintre acestea:


Toți cetățenii unei țări membre a Uniunii Europene sunt, automat, și cetățeni ai UE. Cetățenia UE vine în completarea cetățeniei naționale și conferă câteva drepturi importante în plus. Astfel, drepturile care revin în calitate de cetățean al UE se regăsesc în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (articolul 20) și în Carta drepturilor fundamentale (Titlul V). 


Transferul indemnizației de șomaj în străinătate
Șomerii pot obține sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă în altă țară UE. Dacă sunteți șomer și doriți să căutați un loc de muncă în altă țară, puteți solicită oficiului de ocupare a forței de muncă din România să va transfere indemnizația de șomaj în țară respectivă, pe termen de 3 luni, cu posibilitatea extinderii până la 6 luni. Pentru a primi indemnizația de șomaj fără întreruperi, trebuie să va prezentați formularul de autorizare și să va înregistrați la oficiul de ocupare a forței de muncă din țară respectivă, în termen de 7 zile de la părăsirea țării în care ați devenit șomer. Dacă termenul de 3 luni expiră și nu v-ați găsit încă loc de muncă, puteți solicită prelungirea autorizației cu încă 6 luni.


Recunoașterea calificărilor profesionale
 În calitate de cetățean UE, aveți dreptul de a va exercită profesia în altă țară europeană. Dacă profesia nu va este reglementată în țară gazdă, o veți putea practică în aceleași condiții că și cetățenii acelei țări, nefiind nevoit să obțineți un certificat oficial de recunoașterea calificărilor. Pentru a află ce reguli se aplică în cazul profesiei dvs și care sunt punctele naționale de contact care va pot ajută, puteți consulta www.ec.europa.eu/internă_market/qualifications.


Impozitele
Nu există norme europene care să stabilească modul de impozitare a veniturilor cetățenilor UE care locuiesc și lucrează în altă țară decât cea de origine. În mod normal, țară în care lucrați va impozita veniturile pe care le obțineți pe teritoriul sau. Dacă locuiți și va plătiți impozitele în altă țară, țară de reședința v-ar putea impozita și ea veniturile obținute în țară în care lucrați. Totuși, unele state au încheiat acorduri pentru a evita dublă impunere. Când locuiți mai mult de 6 luni pe an în altă țară, s-ar putea consideră că aveți domiciliul fiscal în țară respectivă. Că urmare, această va poate impozita veniturile totale obținute oriunde în lume. Drepturi de securitate socială Când va mutați pe teritoriul UE, sunteți obligat să plătiți contribuții la fondul de asigurări sociale doar într-o singură țară. Astfel, veți fi supus legislației din țară în care lucrați efectiv. Țara în care lucrați va răspunde de drepturile de securitate socială, chiar dacă faceți naveta din altă țară a UE cel puțin o dată pe săptămâna.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 18 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar religios
Joi, 18 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : Trucuri în bucătărie
Joi, 18 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Pagina a fost generata in 2.4163 secunde