Pierderile de apă la bloc, "imputate pe ochi frumoși de șefii asociației"?

2164
9
Pierderile de apă la bloc,
Din moment ce conducta cu probleme de la subsol, care a cauzat pierderi colosale de apă, alimentează întregul bloc, oamenii nu înțeleg de ce numai o singură scară este pusă la plată.


Locatarii scării B a blocului TL1, din strada Tulcei nr. 6, Constanța, impută celor din conducerea Asociației de proprietari că le cer, în mod sistematic, să plătească sume considerabile reprezentând pierderi de apă: "Iată, pe scurt, necazul nostru: la sfârșitul anului 2012, fiecare proprietar a fost obligat să achite câte 12 mc de apă menajeră, motivându-se că nu corespunde contorul asociației cu cel al RAJA. Și i-am achitat". Oamenii susțin că situația s-a repetat, iar la sfârșitul  trimestrului I, 2013, au fost, din nou, nevoiți să achite câte 6 mc de apă menajeră, din aceleași motive, și tot așa… "până în luna de grație octombrie 2013, când conducerea asociației ne-a anunțat că avem de achitat în plus 800 mc de apă, întrucât la subsolul blocului este o țeavă fisurată".


Suma imputată: 6.855 lei
Problema care i-a nemulțumit este că în loc să se repartizeze pierderea tuturor locatarilor, întreaga sumă, de 6.855 lei, a fost repartizată numai locatarilor de la scara B, pe motiv: "Că noi nu am auzit când s-a spart țeava de la subsol. Noi considerăm că vinovată este conducerea asociației, care a dat dovadă de neglijență. Chiar și așa, dacă plătea toată lumea, am fi acoperit pierderea. Însă ni se pare un cras abuz ca numai locatarii scării B să fie trecuți la plata acestei imense pierderi, asta însemnând 360 lei pe fiecare apartament, întrucât suntem numai 19 apartamente pe scară".


Refuză să plătească
Oamenii susțin că în tot acest interval au încercat, pe toate căile posibile, s-o convingă pe președinta asociației că această pierdere ar trebui repartizată tuturor locatarilor din bloc, însă nu au reușit, ei fiind "somați", în continuare, să achite toată suma. Ei mai reproșează conducerii asociației că, în loc să afle adevăratul motiv al acestor diferențe, preferă să încarce facturile: "Pe ochi frumoși. Nu știm cum s-a stabilit dife-rența de 800 mc de apă, care s-ar fi scurs prin acea conductă spartă. Și, culmea ironiei, deși conducta respectivă aprovizionează întreg blocul TL1, ne-au supus la plată și la înlocuirea conductelor doar pe proprietarii scării B, nu și pe cei de la scara A, unde locuiește președinta asociației". 


"La scara B nu există interes!"
Disperați, locatarii s-au plâns Serviciului pentru îndrumarea asociațiilor de proprietari din cadrul Primăriei, serviciu care a impus asociației să lămurească lucrurile. După care locatarii scării B au primit un răspuns în scris, din care cităm: "Ca urmare a pierderilor de apă rece constatată pe data de 27.09.2013, am ținut ședințe la scările A și B. De la scara B au fost prezenți 4 sau 5 proprietari, iar de la scara A, au fost 90% prezenți. Acest fapt a demonstrat că la scara B nu există interes pentru problemele care se ivesc, de aceea s-a și ajuns în această situație. Cei de la scara A au considerat că, așa cum ei sunt atenți la ce se întâmplă cu părțile comune, și cei de la B ar fi trebuit să se sesizeze și să anunțe că se aude cum curge apa în subsol, pentru că nu a fost o fisură, ci o spărtură, iar presiunea apei este mare și se aude. După aceste ședințe, s-a întrunit comitetul, care a considerat că această situație se poate întâmpla și la alte scări, având în vedere că instalațiile sunt de 30 de ani, și a hotărât ca fiecare scară să răspundă de ceea ce se întâmplă la subsolul ei".
Așa își motivează comitetul asociației decizia ca această pierdere să fie suportată numai de locatarii scării B, eșalonat, în 12 luni. Hotărâre pe care locatarii scării B o consideră un abuz, drept pentru care au sesizat, din nou, primăria.


"Dați-i în judecată!"
Serviciul pentru îndrumarea asociațiilor de proprietari din primărie le-a recomandat locatarilor să deschidă o acțiune în instanță. Oamenii speră, în al 12-lea ceas, ca, în loc să-și facă dreptate în sala de tribunal, conducerea asociației va dispune repartizarea pierderii tuturor locatarilor, invocând, în acest sens, și prevederile art. 216 din Legea asociațiilor de proprietari: "Instalațiile interioare de apă și canalizare, care deservesc doi sau mai mulți proprietari dintr-un condominiu, inclusiv teul de derivație, sunt instalații aparținând părților comune ale condominiului și intră ca obligație de întreținere și reparație în sarcina tuturor proprietarilor condominiului".
Dacă cererea lor nu va fi rezolvată, locatarii susțin că vor da asociația în judecată și vor cere daune serioase pentru tot "coșmarul pe care l-am îndurat atâta timp".
Întrucât președinta asociației nu a putut fi contactată, o așteptăm la redacție, pentru a-și exprima punctul de vedere față de această situație.


Comentează știrea

Tram vai
7 martie 2014
Organizarea socialista aduce numai pagube....

Atata timp cat vor exista aceste organizari socialiste de tip asociatie de locatari, sau propietari , acestea aplica lege si algoritmii de calcul ai utilitatilor dupa bunul lor plac fara a fi controlate sau supravegheate de un for superior. Iar interesul cetateanului nu este deloc reprezentat in fata distribuitorilor de utilitati, iar in ceea ce priveste calitatea serviciilor care ajung in casa la asazisul proprietar, Dumnezeu cu mila. Aceste asociatii sunt de domeniul trecutului, dar, nu doreste nimeni o reformare a sistemului prin contracte individuale de furnizare cu contorizare individuala, la fel ca si in cazul locuitorilor la case. Astfel de cazuri ca si cel descris in articol n-ar mai avea loc...Asteptam desteptarea natiunii pentru a incepe reformarea sistemului, TREZITI-VA!!!!!!!

Locatar
7 martie 2014
Presedinte Popescu Gheorghe

Acest infuvid popescu gheorghe care sta pe HASDEU si e presedinte de asiciatie la fel face . Incarca facturile ca sa plateasca el si acolitii lui mai putin. E frustrat pentru ca nevasta-sa se culca cu tot cartierul pentru ca el e impotent asa zice ea. Tot ea a spus ca din banii fraierilor si-a cumparat un renault clio rosu in 2012. Luati masuri cu acest infractor

Mazare
7 martie 2014
Primarul are solutii

De ce nu iesiti in strada si sa va aratati nervii si muschii la Mazare??De ce stati in casa???Pe ce mai cumpara Mazare yachturi ,si ajutoare de caldura costurile astea trebuie acoperite de la blocul urmator.Mai ales ca sunt oamenii lui Mazare care stiu sa sparga tevile.Unitiva si iesiti in strada.

ct
7 martie 2014
ziaristi...

daca tot vorbiti de apa, va durea mana( eu sunt sigur in sa ca nu v-a dus capul) sa scrieti si cat este pretul pt 1 mc apa rece, asa cum il factureaza Raja... daca ii intreba cineva, se lauda cu cele mai mici preturi, de 3,5 lei mc, pe facura asociatiei se factureaza 10,8 lei/mc apa rece; iar peirderi se baga cam 1 mc de ap la 2 luni ! cam asta e adevarul , fura si adm dar fura de rupa si Raja,caci, cine ii controleaza??? ei monteaza contoare de bloc, ei le verifica ?!

vio
7 martie 2014
multi presedinti si administratorii sunt la limita legii sau cvasi infractori

la orice sesziari la primarie si politie ,se spune ca sa dam in judecata, e clar ca acest buboi al coruptiei si infractionalitatii ,asocatiile de locatari si propriietari si serviciul specializat al primariei CARE NU FACE NIMC PT CETATENI ,toti acesti cvasi infractori pot si vor fi acuzati in dosar penal,speram sa se implice si d.n.a fata de acest e abuzuri ale acestor mici teroristi de bloc..sa speram ca in marele buboi penal care va exploda la primaria cta

un roman
9 aprilie 2014
multi proprietari si chiriasi, sunt inculti si vorbesc in prostia lor

cum poti sa spui ca te fura cineva, atata timp cat ai un cenzor platit, de tine, sa verifice actele?cum poti sa spui ca te fura cineva, atata timp cat Legea iti permite sa ceri actele asociatiei si sa verifici tu, daca nu ai incredere in cenzor?ai o conducere slaba, pentru ca nu te actioneaza in instanta de judecata si sa-ti ceara despagubiri pentru daune morale.Implicati-va in activitatile asociatiilor si nu mai clevetiti pe la colturi

nastase angela
6 mai 2014
mc pierdari

Un mc la doua luni ar fi o minune.eu am in fiecare luna intre 7si 11 mc pierderi .daca am consumat 4mc factura vine 15mc apa plus 15mc canal.

Răspuns la: multi proprietari si chiriasi, sunt inculti si vorbesc in prostia lor
Adăugat de : un roman, 9 aprilie 2014
cum poti sa spui ca te fura cineva, atata timp cat ai un cenzor platit, de tine, sa verifice actele?cum poti sa spui ca te fura cineva, atata timp...
nastase angela
6 mai 2014
mc abuzivi la raja sa

Nu avem asociatie asta mai ne lipsea sa mai platim pe cineva in plus .Nu toata lumea e inculta , proasta....dar cand vezi in fiecare luna 34mc de plata te tampesti .eu am niste dovezi de bataie de joc si ilegalitati ale sc raja sa dar nimeni nu ma ajuta.au un spate lat si tare plus banii de la multimea prostita.comentam aici ,ne contrazicem iar d-lor traiesc in prea belsug . Calculati in fiecare luna 30mc in medie consumati de o singura persoana? Cum?

Răspuns la: ziaristi...
Adăugat de : ct, 7 martie 2014
daca tot vorbiti de apa, va durea mana( eu sunt sigur in sa ca nu v-a dus capul) sa scrieti si cat este pretul pt 1 mc apa rece, asa cum il...
Constantean
17 ianuarie 2015
Montarea aparatului de masurare debitului de apa rece in subsolul blocului

La scara C, bl. B1, str. Dragoslavele nr.1C, Faleza Nord, in subsolul blocului s-a indeparta vechiul apometrul si s-a montat un nou aparat de masurare a debitului de apa rece.Au fost nominalizati sa plateaca acest aparat numai familiile care au centrale de apartament, cei fara centrala sunt exclusi.Este corecta si legala aceasta problema ?. In ce lege se stipuleaza aceasta actiune.Noi cei cu centrale de apartament am hotarat sa nu platim ( cca. 275 lei/familie cu centrala de apartament).Spuneti-ne cum sa actionam si ce lege stipuleaza legalitatea montarii noului apometru ?.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Decembrie 2013
Stire din Economie : Coșmarul din Poarta 6
Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
Stire din Eveniment : Furt din scara unui bloc din Constanța
Pagina a fost generata in 1.5733 secunde