Extraordinar! Burse europene pentru 120.000 de tineri români

88
Extraordinar! Burse europene pentru 120.000 de tineri români - extraordinarburse-1394121745.jpg

Articole de la același autor

Comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou, va efectua săptămâna viitoare o vizită la București având ca temă perspectivele de educație și de angajare ale tinerilor din România, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Europene. 


La 10 martie, comisarul va ține un discurs în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Educației Naționale și de Comisia Europeană pentru analizarea problemelor cu care se confruntă tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează un program educațional sau de formare. 


A doua zi, Androulla Vassiliou va lansa Erasmus+, noul program de finanțare al UE pentru educație, formare, tineret și sport, care va oferi burse unui număr de 120.000 de români pentru a studia, a urma cursuri de formare, a dobândi experiență profesională sau a participa la acțiuni de voluntariat în străinătate în următorii șapte ani. Această cifră este cu 50 % mai mare decât în precedentele programe ale UE. 


Comisarul va vizita, de asemenea, o serie de proiecte în favoarea romilor organizate în capitală, împreună cu filantropul de origine maghiară George Soros, care militează de mult timp pentru drepturile acestei comunități. 


Înaintea vizitei sale, comisarul Vassiliou a declarat: "Ca în multe alte țări europene, rata șomajului în rândul tinerilor din România este foarte îngrijorătoare și reprezintă o risipă imensă de capacități umane. În pofida unor progrese recente, proporția persoanelor cu un nivel scăzut de competențe în ceea ce privește lectura, matematica și științele, precum și rata părăsirii timpurii a școlii în România sunt foarte ridicate. Această situație agravează problema tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează un program educațional sau de formare. Sistemele de educație și de formare trebuie să promoveze medii de învățare favorabile, să pună accentul pe nevoile individuale ale elevilor și să soluționeze de urgență problema inadecvării competențelor.


Noul nostru program Erasmus+ va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri, inclusiv tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează un program educațional sau de formare. Oferind oportunități de mobilitate pentru învățare non-formală, de exemplu prin intermediul Serviciului european de voluntariat, Erasmus+ va permite tinerilor să-și întărească încrederea în sine, îi va ajuta să-și găsească drumul în viață și, cel mai important, le va consolida competențele", a adăugat comisarul Vassiliou.


România va primi aproape 52 de milioane EUR în 2014 în cadrul programului Erasmus+, ceea ce înseamnă o creștere cu 11 % în comparație cu finanțarea primită anul trecut prin programul pentru învățarea pe tot parcursul vieții și programul "Tineret în acțiune". Nivelul de finanțare va crește în fiecare an până în 2020. România poate, de asemenea, beneficia de bursele Jean Monnet pentru studii privind integrarea europeană realizate în instituții de învățământ superior și pentru proiecte transnaționale în domeniul sportului.


Între 2007 și 2013, aproximativ 80 000 de studenți, tineri, profesori, formatori și animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse în cadrul programului UE pentru învățarea pe tot parcursul vieții și al programului "Tineret în acțiune", care au fost înlocuite de programul Erasmus+. 


Programul Erasmus+ este lansat într-un moment în care în Europa există 26 de milioane de șomeri, dintre care aproximativ șase milioane sunt tineri. În România 185 000 de tineri sunt înregistrați ca șomeri, rata șomajului în rândul tinerilor fiind de peste 23 %. 
În același timp, în Europa există peste două milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăți în a recruta personal cu competențele necesare. 


Bugetul programului Erasmus+ pentru următorii șapte ani este de 14,7 miliarde EUR, cu 40 % mai mult decât bugetul programelor anterioare din perioada 2007-2013. Fiecare stat membru va beneficia de o creștere semnificativă a finanțării pe durata programului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 06 Martie 2014
Stire din Economie : Decizie monetară europeană
Joi, 06 Martie 2014
Stire din Economie : I-a speriat Antifrauda
Miercuri, 05 Martie 2014
Stire din Economie : Piața blănurilor de lux
Miercuri, 05 Martie 2014
Stire din Economie : Dolarul american rămâne pe loc
Pagina a fost generata in 1.1517 secunde