Sfeștania, folos sau superstiție?

2929
6
Sfeștania, folos sau superstiție? - 29iuliefondsfestanie-1375113885.jpg

Articole de la același autor

Românii au făcut față atâtor decenii de ateism militant și, în majoritatea lor, au rămas creștini, își mărturisesc credința și doresc să o păstreze și să o transmită generațiilor viitoare, socotind-o ca pe o moștenire de suflet.

Cât privește respectul față de tradițiile creștinești, acesta este un filon care ne leagă de Biserică, de rânduielile ei importante. Nu degeaba se spune că fidelitatea față de tradiția și de credința moșilor și strămoșilor este o virtute incontestabilă a românilor. Chiar și în momentele în care s-au îndepărtat de Biserică, oamenii nu s-au lepădat de ea și nu au neglijat multe din rânduielile vieții creștinești. Este vorba și despre sfeștanie, slujbă pe care majoritatea credincioșilor și-o doresc în casele lor. Din păcate, unii o fac din superstiție și recunosc faptul că nu îi cunosc adevărata semnificație și nici folosul: "Ne-am mutat în casă nouă și n-am știut că trebuie să facem sfeștanie. Suntem tineri, iar părinții nu s-au ocupat să ne apropie de Biserică, nici ei nu prea s-au dus pe la slujbe. Totuși, simțim nevoia să facem sfeștanie și ne-am dori să știm dinainte care este rolul ei adevărat sau e numai o tradiție moștenită?" (Ana și Alexandru Dorin).

"Soacra mă obligă să fac sfeștanie în apartament cel puțin o dată pe an, și numai în Postul Sfintei Maria. Participă și ea, dar nu vine cu mâna goală, își aduce o grămadă de rude, iar eu trebuie să le pun masă mare, bărbații se mai și îmbată... Preotul nici măcar nu se așază la masă, pleacă… Mai e un pic și începe postul și mi-a pus în vedere să mă pregătesc. E normal ca sfeștania să se lase cu masă și petrecere?" – este dilema altei tinere.

Opinia Arhiepiscopiei Tomisului

Sfeștania sau slujba aghieazmei mici este oficiată de preot pentru binecuvântarea și sfințirea caselor. Slujba, constând în rugăciuni și stropirea cu aghiazmă mică, este făcută, de obicei, în zilele de post sau în prima zi a lunii - precizează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Scopul slujbei: alungarea du-hurilor rele și iertarea păca-

telor. Cartea în care se găsesc date despre diverse rânduieli bisericești se numește "Molitfel-nic". Despre importanța Sfeșta-niei, în această carte se face următoarea mențiune: "Această apă sfințită, pe care Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoților, o sfin-țește, are multe feluri de lucrări, precum însăși ectenia (șir de rugăciuni rostite de preot sau de diacon în cursul serviciului religios) sfințirii și rugăciunea mărturi-

sesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă și păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavolești și gândurile cele rele; mintea se curățește de lucrurile cele spurcate și se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă și dă sănătate sufletească și trupească... Toți cei ce o primesc cu credință iau sfințenie și binecuvântare".

Masa - un obicei, nu o obligație!

Cât privește ospățul care ar urma slujbei de sfeștanie în unele familii, acesta nu este în regulă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaș, a pune o masă după slujbă este doar un obicei și nu o obligație. În plus, având în vedere că sfeștania se face în zilele de post, alcoolul nici măcar nu are ce căuta pe masă în astfel de momente.

Este însă esențial ca la slujbă să participe toți cei care locuiesc în casa respectivă, tocmai de aceea ora ceremonialului este stabilită de familie, astfel încât toți ai casei să fie de față.

Așadar, prin săvârșirea perio-dică a sfeștaniei se resfințesc locul, casa și toate lucrurile din ea, după un timp în care inevitabilele noastre fapte mai puțin cuviincioase au întinat locuința. Nu degeaba se spune că omul este solidar cu tot ceea ce îl încon-joară, iar urmările faptelor lui se răsfrâng și asupra casei. În principiu, preotul trebuie și poate să săvârșească sfeștania la casa credinciosului oricând acesta o cere, de recomandat în zilele de post. Ar fi însă de dorit ca fiecare creștin să facă măcar o dată pe an sfeștanie în propria locuință.

Comentează știrea

Bagia
30 iulie 2013
Invrajbitorul Teodosie

Din nefericita zi in care Teodosie a ocupat scaunul pe ca nu-l merita, a dus o lupta continua de persecutare a preotilor dobrogeni si a adus incontinuu preoti din zona lui cu care a impinzit Dobrogea de la cea mai mica parohie pina la cel care e mina lui dreapta; acesta si pr. ph. Georgescu Viorel din Ovidiu sunt cei mai indragiti amanti ai lui Teodosie. Georgescu Viorel, incurajat de faptul ca este amantul lui Teodosie, a pus monopol pe serviciile preotesti luind celorlalti preoti acest drept. Peste tot spune ca el are har. Toti preotii adevarati au har, dar el nu este preot adevarat. Georgescu Viorel a fost angajat la o casa de jocuri de noroc din Brasov. Cu ajutorul lui Teodosie , aceasta puslama de strada Georgescu Viorel a obtinut o diploma de teologie!!! Si acum, culmea nerusinarii, deatfel specifica puslamalelor de strada, el spune ca are har si fura serviciile celorlalti preoti. Ce face el? Scoate harul la vinzare si il pune pe o taraba? Oare nu lucreaza el dupa invatatura depravarii pe care i-a dat-o amantul său, Teodosie? Oare putem sa tacem cind vedem asemenea grozavii? Chiar Sfintul Apostol Petru a spus: "Judecati daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam de voi mai mult decit de Dumnezeu". Preotii dobrogeni pentru a obtine o parohie sunt obligati sa-i dea lui Teodosie sume exorbitante raportat la cistigul lor, sume care uneori trec de 25000 euro. Tot ce si-a construit in zona de unde este el, cu acesti bani si-a construit. Dar toate nenorocirile au un sfirsit si speram ca in curind se va face dreptate si ca Teodosie se va duce acolo de unde a venit. Sa-si continue acolo afacerile cu turismul. Si in felul asta nu ne va mai zgiria urechile cîntînt cu behaitul lui subtire de castrat. Si atunci preotii "care au ascultat mai mult de Dumnezeu" si care au avut curajul sa spuna adevarul, vor obtine ceea ce merita si vor avea posibilitatea sa faca mai mult pentru credinta.

ct
30 iulie 2013
ipocritii...

marea majoritate a romanilor,doresc ca statul,guvernantii sa impoziteze veniturile bisericii,asa cum ea,desfasoara activitati comerciale pt care toti ceilalti platesc taxe...de asemeni,romanii ar dori ca statul sa nu mai bugeteze anual biserica,ea sa traiasca din donatii...insa desi avem peste 500 de parlamentari,nici unul/una nu au curaj sa depuna o asemenea lege in parlament;prigoana si cernea au avut o intentie,dar atat...deci? haideti,politicienilor,ca de aia v-am votat,sa va ganditi la romani,nu la burtosii in sutane...

ramona
20 august 2013
biserica

Romanii sunt crestini deoarece nici regimul comunist nu le-a invins credinta. Relatia cu Dumnezeu este una neatinsa, relatia cu biserica ca institutie este uneori o experienta .. jenanta deoarece din pacate in sistem au patruns si oameni care nu nimic comun cu religia. Banu este ochiul dracului iar vorba sa asculti ce zice preotul dar sa nu faci ca el este mai adevarata ca oricand. Sunt si preoti cu har, exista si credinciosi fac cozi sa ajunga in preajma lor. Intradevar cred ca este o problema a bisericii sa-si selecteze oamenii, alfel si credinta noastra va fi pusa in pericol.

cris
24 august 2013
minciuna sfetania

In biblie nu este scris despre sfestanie. Este doar un obicei prost,in care preotii fac bani si crestinii sau fraierii sunt amagiti cu iertarea pacatelor,duhurile rele pleaca,si alte balarii. Cine-mi zice ca dupa sfestanie n-a mai avut parte de ghinioane in casa,minte.Conform Bibliei,Dumnezeu iarta pacatele doar prin botez. Si nu botez atunci cand esti mic copil.La varsta de cateva luni ce pacate poti sa ai cand esti nou-nascut,esti pur.Botezul trebuie facut cand crezi cu adevarat in Dumnezeu. Cand esti mic , n-ai in ce sa crezi.Atat,si nimic mai mult.

maria
24 noiembrie 2014
munca la domiciliu

Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

katie
29 octombrie 2017
husband call me on phone to apologize after i work together with Oduduwa to lunch a spell

Cel mai bun prieten al meu de-a lungul întregii vieți este lesbiană, când aveam șaptesprezece am avut o relație secretă care era strict emoțională. După o mulțime de prostii și 3 ani de a nu vorbi unii cu alții. Sunt căsătorit (cu un bărbat) și ea are încă aceleași sentimente pentru mine pe care le-a făcut înainte. Cu toate acestea, avem nevoie de prietenia noastră înapoi și vrem doar să știm cum să facem acest lucru posibil și să-l facem pe soțul meu Confortabil cu el. i-am spus unui prieten despre asta, mi-a spus că Lordul Oduduwa mă poate ajuta. ea mi-a dat adresa de e-mail a Dr.Oduduwa și mai târziu i-am contactat, am explicat totul la adresa de e-mail Domnul Oduduwa, El promite să mă ajute să-mi rezolv problema și să-mi fac soțul divorțul cu mine, ca să-mi pot găsi dragostea mea adevărată. am fost îndreptat doar să cumpăr câteva lucruri mici pe care le-am făcut și le trimit articolele la adresa lui Templul La Legonia de Est, Accra Ghana. adică adresa Dr. Oduduwa, cea mai mare iubitoare de vrăjitori. câteva zile mai târziu soțul meu se înfurie cu mine și se încheie cu mine, am fost atât de fericit că am dobândit în sfârșit libertatea mea. Sunt afară și sunt mândră de decizia mea pentru că iubesc același sex, sunt lesbian din copilărie, am crescut acest sentiment intim interior pentru prietenii mei de sex feminin. am fost doar adamant că nu m-am întors brusc de la drept la lesbiană, ci mai degrabă doar trezit mai târziu în viață la atracția mea față de femei. Simt că această atracție a fost întotdeauna acolo, dar a fost anterior inaccesibilă, din motive individuale pentru fiecare situație. Mulți dintre noi se luptă de ani de zile și mulți ani și mulți mențin relația cu soțul lor, dar încă caută o relație cu o femeie. Îmi pare rău pentru durerea pe care am făcut-o soțul meu. Am crezut că pot menține o viață dublă, dar pur și simplu nu a fost posibil. Sunt afară și afară pentru totdeauna. Îmi place același sex și vreau să mă bucur de viața mea "Dr. Oduduwa Vraja puternică mi-a ajutat să-mi recuperez sinele adevărat și am găsit iubirea adevărată a vieții mele cu vraja lui Magic-Love, această vrajă nu a fost efectuată online, nu a fost o jertfă practică și vrăjitoare arzătoare la Templul lui Oduduwa, am reușit să realizez cea mai mare parte a procesului de vrajă singur, urmând instrucțiunile și asistența lui pe tot parcursul procesului fermecător. aceasta este puterea reală și adevărată a magiei negre. I-am trimis mesajul și pe numărul de telefon. aici este e-mail personal: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Februarie 2013
Stire din Cultură-Educație : IPS Teodosie va oficia la Băneasa
Pagina a fost generata in 1.2504 secunde