De la iarnă

Ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică pentru familiile sărmane

696
3
Ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică pentru familiile sărmane - ajutorincalzire-1375113910.jpg

Articole de la același autor

Ajutoarele de încălzire cu energie electrică vor fi acordate numai în urma unei anchete sociale. Sumele vor fi cuprinse între 48 și 240 de lei. Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, numărul beneficiarilor, familii și persoane singure ar putea ajunge la aproximativ 24.000, dar doar în baza unei anchete sociale.  Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, care prevede menținerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, dar și introducerea indicatorului social de referință ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor și nivelurilor de venituri. Proiectul mai prevede și ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferențele fiind mari între acestea, deși veniturile sunt apropiate. "Pentru aceste categorii de familii sau persoane se asigură astfel și acoperirea creșterii de șase la sută a prețului la gazele naturale, conform precizărilor ANRE", se arată în nota de fundamentare care însoțește documentul pus în dezbatere publică.

Maximum 262 de lei pentru gaze naturale

Astfel, pentru sezonul rece 2013-2014, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va varia între 20 și 262 de lei, în funcție de venituri, limitele acestora fiind de la 155 lei pe membru de familie și până la 615 lei pe membru familie. Proiectul de act normativ mai prevede și introducerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică. "Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleași ca și în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 lei de persoană. Ajutoarele vor varia între 240 de lei pentru familiile ori persoanele cele mai sărace, cu venituri până la 155 lei pe persoană, și 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei pe persoană. Aceste sume acoperă între 100 la sută și 20 la sută dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh pe zi. Având în vedere că prețul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa opt lei", se arată în nota de fundamentare.

Obligatoriu cu documente justificative

Proiectul de ordonanță mai prevede și introducerea obligativității pre-zentării de documente justificative privind componența familiei, veniturile realizate și situația juridică a locuinței, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite și înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, dar și introducerea anchetei sociale ca mijloc de verificare a îndeplinirii condițiilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței, în situațiile în care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative prezentate. "An-cheta socială va fi obligatorie pentru solicitarea ajutorului de încălzire cu energie elec-trică, pentru a evita acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeași gospo-dărie sau pentru evitarea renunțării la un sistem de încălzire deja utilizat, dis-ponibil și pentru care au fost acordate ajutoare în se-zoanele reci anterioare", precizează inițiatorii actului normativ. Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni și combustibili pe-trolieri, se propune plata lor la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului. Din calculele făcute se estimează că, pentru peri-oada 2013 - 2014, va fi necesară suma de 556,8 mi-lioane de lei, respectiv 176,8 milioane de lei pentru noiembrie - decembrie 2013 și 386,5 milioane de lei pentru 2014. Din suma necesară pentru acest an, 20 milioane de lei sunt pentru energie termică, 28,1 milioane pentru gaze naturale, 4,3 milioane de lei pentru energie electrică și 124,4 milioane pentru lemne.

Sunt și bani alocați!

"Având în vedere evoluția ajutoarelor pentru încălzirea locuinței acordate din bugetul MMFPSPV, pentru anul 2013, sumele estimate a fi cheltuite cu acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței pot fi suportate din bugetul actual. Pentru anul 2014, suma de 381,1 milioane de lei este echivalentă cu suma prevăzută în bugetul MMFPSPV pentru anul 2013", se mai arată în nota de fundamentare. Proiectul de act normativ este în dez-batere publică până la 4 august 2013.

Comentează știrea

jeanvaljean
30 iulie 2013
compensate

Mai fratilor!!STOP banilor risipiti pe lenesi,mincinosi,puturosi!!Nu inteleg principiul "trebuie sa le dam"!!LA MUNCA cu ei!!! Daca ai current in casa inseamna ca iti permiti!Majoritatea mint cu o nesimtire crasa,au telefoane ultima generatie,stau cu mertanu cu nr bulgaresti in fata blogului,iar noi oamenii cinstiti ,va platim impozitele si muncim de dimineata pana seara!!! RUSINICAA-RUSINICAAA!!!!!!

agripina
30 iulie 2013
ajutoare

asta este adevarul, multi nu merita ajutorul acordat de primarii din impozitele noastre. comisiile de ancheta sociala daca si-ar face treaba cum trebuie ,i-ar imputina . avem in bloc cetateni care au un butic si ca nu declara profit -o alta nerusinare- cer ajutoare. dar nu ne mai mira nimic , cand avem o gramada de revolutionarii-cersetori-carora statul le da mii de roni pe luna si tot felul de ajutoare....

Dr. Vangele
30 iulie 2013
Avem o problema

Mazare a fost de acord ? L-a lovit rau.Pai cum mai acorda el ajutoare la 50% din populatia orasului ? In Republica Mazare nu se aplica ordonanta asta.Guvernul Boc a reglementat si el modul de acordare a jutoarelor la incalzire.Un basist nenorocit,a spus Mazare.Mazare a majorat plafonul ca sa dea bine la alegeri.Tusac de la Mangalia a promis ajutoare sociale la bancheri.Sarmanii cu venituri de max. 5000 lei ar fi primit ajutoare de la primarie.Nu s-a luat in calcul costul anchetelor sociale.Sunt mii de dosare,deplasari pe teren,acte,copii,adeverinte etc.La mintea lor se poate.Eu am primit o somatie ca mai am de platit 0.50 lei la fisc.Plicul costa 5 lei.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8079 secunde